Zo help je iemand met een verslaving

Bij een verslaving denken we vaak aan de verslaafde, maar degene die het dichtst bij de verslaafde staat heeft ook hulp nodig. In dit artikel geven wij hulp bij wat te doen met een verslaafde in je omgeving. 

Omgaan met een verslaafde kan extreem lastig zijn. Dit komt omdat niet alle verslaving hetzelfde zijn. Zo heb je een gokverslaving die een enorme impact kan hebben op je gezin, want wat als de boodschappen ineens niet meer betaald kunnen worden? Of een alcoholverslaving waarbij de verslaafde enorm destructief kan zijn. Hier kunnen naaste familieleden en vrienden ernstig onder leiden. Hoe moet je hier nu mee omgaan en wat zijn de juiste stappen om te nemen als partner, vriend of familielid? 

Stap 1: Hou het niet in stand

Wat je vaak ziet is dat vrienden en familie zien dat het slecht gaat, maar je wil zo goed mogelijk voor iemand zorgen. Een verslaafde kan bijvoorbeeld aangeven dat hij/zij niet echt verslaafd is. Jij zegt dan, aah een paar biertjes of 1 รก 2 blowtjes per dag kan wel. Dit is de slechtste hulp die je kan bieden. Een afkickkliniek kan je ook helpen op afstand met goede tips. Of bijvoorbeeld voor een traject waarbij de verslaafde niet gelijk intern hoeft, maar met behulp van therapie van zijn/haar verslaving afkomt. Dit is wel afhankelijk van de hevigheid. 

Stap 2: Ga in gesprek 

Na het gesprek is het pas tijd om echt een verslavingskliniek in de schakelen. Het beste is als de verslaafde zo ver mogelijk uit de buurt raakt van de gevoelige omgeving. Zo zie je vaak dat verslaafden naar een afkickkliniek in zuid afrika bijvoorbeeld gaan. Maar ga eerst als volgt in gesprek. 

#1 Ga niet in gesprek wanneer de verslaafde onder invloed is. 

#2 Toon begrip in medeleven voor de situatie waarin de verslaafde zich bevindt. Het helpt niet om discussies aan te gaan of je stem te verheffen. 

#3 Stel voor dat je helpt in het traject waardoor de verslaafde er nooit alleen voor staat. 

Stap 3: Grenzen stellen 

Je bent de steun en toeverlaat van de verslaafde. Jij bent namelijk degene die een hand heeft uitgestoken toen hij/zij in nood was. Maar in een gesprek kan je het beste ook gelijk je grenzen bewaken. Je mag daarbij best aangeven dat je niet wil dat hij/zij nog gaat gebruiken. Wanneer dit wel gebeurt dat je niet constant blijft helpen, maar dat er een grens zit aan jouw barmhartigheid. 

Verslaafden kunnen namelijk behoorlijk goed grenzen opzoeken. Wanneer jij jouw eigen grenzen niet bewaard ga jij er ook aan onder door. 

Stap 4: Juiste behandeling 

Werk toe naar een goede behandeling. Na het gesprek ga je opzoek naar een verslavingskliniek die passend is voor de verslaving. Maar het kan ook zijn dat jij wordt uitgenodigd om op gesprek te komen. Of misschien wel vrienden en familieleden die dicht bijstaan. Sta hier dan ook voor open. Het helpt enorm wanneer je het samen doet. Hierdoor voelt een verslaafde dat hij/zij ergens bij hoort. 

Gerelateerd