Alcoholcontrole: zo gaat het precies in stappen

Je rijdt onderweg naar huis en plotseling zie je verderop twee politieagenten in gele hesjes staan. Je wordt staande gehouden met het vriendelijke verzoek om mee te werken aan een alcoholcontrole. Menig automobilist heeft dit wel eens meegemaakt. Maar sommige automobilisten zijn er minder bekend mee. Hoeveel alcohol mag je eigenlijk in je bloed hebben? En hoe wordt dit eigenlijk precies gecontroleerd? Lees hieronder hoe een alcoholcontrole precies verloopt.

Waarom alcoholcontrole?

Rijden met alcohol op is strafbaar en dat is ook terecht. Autorijden en alcohol gaan niet samen, omdat alcohol je reactievermogen sterk beïnvloedt. Als je meer drinkt dan 0,22 promille, dan neemt de rijvaardigheid sterk af. Dit is uit onderzoek gebleken. Als je bijvoorbeeld 80 kilometer per uur rijdt en drie of vier glazen alcohol achterover hebt getikt, dan reageer je een halve seconde langzamer. Als je plotseling moet remmen, heb je bij deze snelheid elf meter meer afstand nodig om op tijd te kunnen reageren, dan wanneer je nuchter bent. De politie voert dus niet voor niets met regelmaat alcoholcontroles uit.

Autorijden en alcohol gaan niet samen, omdat alcohol je reactievermogen sterk beïnvloedt.

Alcosensor

Eventueel heeft de politie beschikking over de zogenaamde ‘alcosensor’. In ieder geval in België kent men dit apparaatje. Dit is een apparaatje dat een eerste indicatie geeft of je alcohol hebt gedronken. Laat de alcosensor een alarm klinken, dan gaat de politie over op de daadwerkelijke alcoholcontrole met behulp van een blaastest. De politie hoeft de alcosensor overigens niet te gebruiken en kan ook gelijk op een blaastest overgaan.

Blaastest

De blaastest controleert via jouw adem hoeveel alcohol je hebt gedronken. Het is een draagbaar apparaat waarin je moet blazen tot er een pieptoon klinkt. Het is verplicht om aan de blaastest mee te werken. Als je dit niet doet, dan krijg je een proces-verbaal opgelegd. Deze test geeft een aardig betrouwbaar beeld van of je hebt gedronken of niet. De blaastest vertelt de agent daarnaast ook hoeveel promille alcohol je in je bloed hebt.

Ademanalyse

Als je echt een hoog percentage alcohol in je bloed hebt, moet je mee naar het bureau voor een ademanalyse, die nauwkeuriger vertelt hoeveel alcohol je op hebt. Bij de ademanalyse op het bureau moet je twee keer blazen. De ademanalyse is nauwkeurig en geeft zeer precies weer hoeveel alcohol je in je bloed hebt. De uitkomst van de ademanalyse kan als bewijs dienen bij een vervolging.

Alcoholpromillage

Het percentage alcohol in je bloed wordt uitgedrukt in het alcoholpromillage. Er gelden verschillende regels voor ervaren bestuurders (mensen die al langer hun rijbewijs hebben) en beginnende bestuurders (mensen die nog geen vijf jaar hun rijbewijs hebben). Overigens ben je ook op fiets strafbaar als je alcohol op hebt.

Ervaren bestuurders

Een ervaren bestuurder is een bestuurder die langer dan 5 jaar zijn of haar rijbewijs heeft. Als je een ervaren bestuurder bent, mag je niet meer dan 0,5 promille in je bloed hebben. Als je wordt aangehouden met een alcoholpromillage in je bloed dat hoger is dan 0,8 promille, dan kan het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) een educatieve maatregel opleggen. Hoe hoger het promillage in je bloed, hoe hoger de geldboete. De boete kan beginnen bij 325 euro en oplopen tot 625 euro.

Beginnende bestuurders

Voor beginnende bestuurders gelden andere, strengere regels. Als je nog niet langer dan 5 jaar je rijbewijs hebt, mag je niet rijden als je meer dan 0,22 promille alcohol in je bloed hebt. Omdat ieder lichaam anders op alcohol reageert, is het lastig om te zeggen hoeveel glazen alcohol dit precies zijn. Maar ruwweg kan gezegd worden dat 0,22 promille ongeveer 1 glas alcohol is een vrouw en 2 glazen alcohol voor een man.

Word je als beginnend bestuurder aangehouden met een alcoholpromillage van meer dan 0,5 promille? Dan kan het CBR een educatieve maatregel opleggen. Naast een geldboete krijg je als beginnend bestuurder vanaf 0,8 promille ook een onvoorwaardelijke rijontzegging van 4 maanden. Als je wordt aangehouden met meer dan 0,5 promille in je bloed, kan het CBR een educatieve maatregel opleggen.

Rijbewijs kwijt

Naast een boete kun je overigens ook een gevangenisstraf krijgen voor rijden onder invloed. Je rijbewijs raak je kwijt bij 2 veroordelingen binnen 5 jaar. Bij de tweede veroordeling moet er dan een 1,3 promille in je bloed gemeten zijn. Als je naast alcohol, ook een pilletje hebt genuttigd, kun je ook je rijbewijs kwijtraken.

Bloedtest

Het kan zo zijn dat iemand niet in staat is om te blazen. Iemand is bijvoorbeeld te dronken of heeft een medische reden. Denk dan bijvoorbeeld aan een verwonding of longproblemen. Dan kan het zo zijn dat iemand een bloedtest krijgt. Je kunt overigens ook op eigen kosten een bloedtest laten doen, als je de blaastest onbetrouwbaar acht en je het niet eens bent met de uitkomst van de blaastest. Bij de bloedtest wordt bloed afgenomen, dat wordt onderzocht in het lab. Deze test is zeer nauwkeurig en laat precies zien hoeveel glazen je achter de kiezen hebt.

Tijdens het uitgaan

Tijdens het uitgaan wordt natuurlijk menig glaasje alcohol gedronken. Hoe zit het dan eigenlijk met alcoholcontroles? De politie mag tijdens het uitgaan alcoholcontroles uitvoeren als iemand geweld heeft gebruikt, waarvoor voorlopige hechtenis kan worden opgelegd. Je moet dan denken aan zware mishandeling, openlijke geweldpleging, mishandeling en bedreiging. Het kan ook gaan om vandalisme, seksueel geweld of geweld tegen dieren. Een alcoholcontrole is alleen toegestaan als de politie aanwijzingen heeft dat het geweld onder invloed van drank en drugs is gepleegd. Het kan ook om de omstanders gaan, die bijvoorbeeld de pleger aanmoedigen.

Gerelateerd