person holding wine glass near clear shot glasses
Photo by Helena Lopes on Pexels.com

De verschillende karaktereigenschappen van wijn: zo herken je ze!

Wijn wordt onder de kenners niet alleen beschreven met termen zoals ‘soepel’, ‘fris’, ‘wrang’, of ‘stevig’. Iedere wijn heeft ook zijn eigen bijzondere karakter.

Zo wordt er vaak gezegd dat je bij een licht gerecht zoals bij gevogelte of bij vis beter een ‘vriendelijke’ wijn kunt serveren.

Bij een wat stevigere maaltijd zoals rundvlees zijn ‘stoere’ wijnen dan weer de beste match. De ene wijn heeft dus heel andere eigenschappen dan de andere, eigenlijk precies zoals bij mensen! Van vriendelijk tot stoer, en van expressief tot complex. Hoe leer je deze verschillende typetjes herkennen? We leggen het je graag uit!

Vriendelijke wijnen

Een vriendelijke wijn is te vergelijken met een vriendelijke mens: zachtaardig, licht en makkelijk in de omgang: niet te gecompliceerd dus. Deze vriendelijke wijnen zijn eenvoudig te drinken, zacht in tanninegehalte en als ze in rode variant voorkomen mooi soepel en licht. Denk bijvoorbeeld aan een Merlot of Pinot Noir. Soorten die je vrijwel overal bij kunt drinken, zonder dat ze je gerecht overstemmen. Een vriendelijke witte wijnsoort is Sauvignon Blanc, of Riesling wijn. Deze toegankelijke wijnen zijn dan ook echte allemansvrienden en worden geliefd door velen, omdat ze zo aangenaam fris en fruitig zijn.

Stoere wijnen

Met een stoere wijn, wordt een krachtige en robuuste rode wijn bedoeld met veel tannines, een stevige body en veel smaak. Deze wijnen zijn vrij dominant en aanwezig, waardoor je ze niet overal gemakkelijk bij kunt combineren. Bij een malse biefstuk of een kruidige pasta bolognese met gehaktsaus zijn de stoere wijnen een schitterende aanvulling. Zou je ze bij de salade drinken, dan worden ze al gauw te dominant. Een goed voorbeeld van een stoere wijn is Tempranillo of Cabernet Sauvignon.

Expressief

Een eigenzinnige witte wijn met een uitgesproken smaak en geur, wordt ook wel een expressieve wijn genoemd. Deze wijnen zijn levendig qua karakter en zeer geurig. Als je de wijn opent, herken je explosieve en unieke aroma’s van wilde bloemen en exotisch fruit.

Viognier is bijvoorbeeld een zeer expressieve wijn. Je herkent ‘m meteen aan zijn bloemige, uitnodigende geuren. Ook een rosé wijn uit de Provence kan erg expressief zijn vanwege zijn geurige aroma’s en een intens fruitige bouquet. (combinatie van allerlei subtiele geurnuances.)

Complex

Een complexe persoonlijkheid: dat klinkt interessant, toch? Wijnen die complex genoemd worden, zijn diepzinnig, zeer verfijnd en subtiel van karakter en vaak wat minder toegankelijk. De wijnen hebben door houtlagering uiteenlopende unieke smaaknuances ontwikkeld. Je herkent in deze wijnen een lange, intense nasmaak. In de wijnwereld noemen we dit ook wel ‘een lange finale.’

Omdat deze wijnen wat minder gangbaar zijn, kan zo’n complexe wijn voor een beginnende wijndrinker wat heftig en intens zijn qua smaak. De ervaren wijnliefhebbers zijn echter vaak dol op deze wijnen met diepgang en karakter, zoals Barolo of Amarone. Deze wijnen komen het beste tot hun recht bij een gerecht.

Welke wijn past bij jouw karakter?

Gerelateerd