Mag je sporten met een nieuwe tattoo? Een goeie vraag met een wat langer antwoord. Als je net een nieuwe tattoo hebt laten zetten, dan kan je niet alles doen wat je normaal doet. Door sommige activiteiten kan de inkt van de tattoo gaan uitlopen, en dat is ontzettend zonde en soms moeilijk te herstellen. Of er kunnen complicaties optreden bij het genezingsproces. De huid waarop je een tattoo laat zetten is natuurlijk eigenlijk toch gewoon gewond geraakt door de tatoeagenaalden.
Sporten is een lichamelijke activiteit die impact kan hebben op het eindresultaat van je nieuwe tatoeage. Het verschilt per soort sport en per tattoo wat je wel en niet mag doen. Lees hier een korte samenvatting over het sporten na een tattoo zetten.
Mag je sporten met een nieuwe tatoeage?
Een belangrijke regel als je net een tattoo hebt laten zetten is: laat de huid op die plek zo veel mogelijk met rust. De huidcellen die door de tatoeagenaalden kapot zijn gegaan moeten vervangen worden, zodat de huid weer als nieuw wordt. En de inkt van de afbeelding heeft tijd nodig om op een vaste plaats in de diepere huidlagen te settelen. Dit duurt ongeveer twee tot zes weken. Afhankelijk van waar de tattoo op je lichaam staat en hoe groot hij is. Om deze processen niet te verstoren, zal je tattoo artist je op het hart drukken om het gebied rond de tattoo met rust te laten.
De vuistregel voor sporten met een nieuwe tatoeage is, dat je beter even geen sporten kunt doen die druk of wrijving uitoefenen op de huid rond je tattoo.
Als je een tattoo op je been hebt laten zetten, ga dan niet hardlopen, waarbij de huid op je been uitrekt en krimpt. Als je nieuwe tattoo op je arm staat, ga dan niet gewichtheffen of tennissen, waarbij de huid van je armen in beweging is. Je kan wel andere sporten doen. Kies bijvoorbeeld voor lichaamsbeweging waarbij je niet het lichaamsdeel gebruikt waar je nieuwe kunstwerkje op is gezet.
Contactsporten vermijden als je een nieuwe tattoo hebt laten zetten
Wat je sowieso beter even niet kunt doen is meedoen aan contactsporten. Dat geldt zeker voor rugby, worstelen en boksen, maar ook bij voetbal, hockey en basketbal kunnen er situaties plaatsvinden waarbij je hard in aanraking komt met de tegenstander of met de muur van de sportzaal. Tijdens zo’n botsing kunnen inktdeeltjes van je tattoo met kracht een ander deel van de huid in worden gedrukt, waardoor je tattoo niet mooi opdroogt. Of de kwetsbare huid rond de tattoo wordt beschadigd, waardoor er kleine scheurtjes in ontstaan. Dat heeft het gevolg dat de genezing nog langer duurt of dat de huid geïnfecteerd raakt, en dat kan permanente littekens opleveren. Allemaal zaken die je echt niet wilt met je nieuwe tattoo, en waarom je contactsporten beter een paar weken kan afzeggen. Jammer voor je team, maar beter voor jou. Daarnaast kan je altijd nog aansluiten bij de derde helft!
Er is nóg een categorie sporten die je echt een paar weken lang moet vermijden: watersport. Dat geldt niet alleen voor zwemmen, maar ook voor aquarobics, surfen, zeilen en naar de sauna gaan (als je dat als sport wilt zien). Door het chloorhoudende of zoute water gaat je beschadigde huid irriteren, waardoor de genezing vertraging oploopt, en waardoor je vaak onbewust op die plek gaan krabben. Ook wordt je huid week, waardoor er vocht in de diepere huidlagen terecht kan komen en de inkt verplaatst wordt of verdund wordt. Daar wordt je nieuwe tattoo niet mooier van. In een omgeving met vuil water kun je zelfs een huidinfectie oplopen met nare gevolgen – voor jou en voor je nieuwe tattoo. Hoe warm de zomer ook is, als je net langs de tattooshop bent geweest, kan je beter even op het droge blijven.
Tips als je gaat sporten met een nieuwe tattoo
Heb je geen zin om het bovenstaande verhaal door te lezen? Geen probleem: dit zijn de belangrijkste tips voor sporten met een nieuwe tattoo!
- 1. Doe geen sporten waarbij je het lichaamsdeel gebruikt waarop de tattoo gezet is. Daardoor kan de genezing van de kwetsbare huid langzamer gaan en de tattoo inkt uitlopen.
- 2. Doe niet mee aan contactsporten. Door een klap tegen de plek van de tattoo kan de huid flink beschadigd raken, en ook kan de inkt letterlijk van zijn plek weggeslagen worden.
- 3. Ook zwemmen en andere watersporten moet je even skippen. Hierdoor kan je huid geïrriteerd raken, kan de tattoo inkt verdund worden en kan je een huidinfectie oplopen.
- 4. Een tattoo heeft ongeveer twee tot zes weken nodig om te genezen. Hoe lang precies, dat hangt af van het lichaamsdeel en van het formaat van de tattoo. Een professionele tattoo artist kan je een goede schatting geven over wanneer jouw tattoo genezen is. Vermijd tot die tijd sporten die risico opleveren.
- 5. Kies het liefst voor sporten waarbij je niet heel erg hoeft te zweten. Flink zweten kan er ook voor zorgen dat de inkt verdund wordt, en dus de uiteindelijke kleuren van je tattoo minder intens zijn dan je zou willen.
- 6. Probeer je tattoo tijdens het sporten niet in aanraking te laten komen met voorwerpen. Dus niet met een bal, met de grond, met de judomat. Maar ook niet met andere spelers. Al deze aanrakingen kunnen voor een infectie van je kwetsbare huid zorgen.
- 7. Reinig je tattoo na het sporten met een speciale tattoozeep, die infecties tegengaat. En gebruik altijd een nazorg crème speciaal voor tattoos, die de inkt fixeert en je huid sneller laat genezen.