Kun je straks Formule 1 kijken zonder Viaplay-abonnement?

Een paar maanden geleden werd bekend dat Ziggo vanaf 2022 niet langer de rechten heeft om Formule 1 in Nederland uit te zenden. Dat betekent dat de races straks niet meer via Ziggo en hun sportpakker te kijken zijn. Je kunt dan via Viaplay de races bekijken, daarvoor heb je een abonnement nodig. In Polen kost dit zo’n €7,50, maar in de Scandinavische landen kan dat oplopen tot €45 per maand!

De prijzen voor Nederland zijn nog niet bekend. Maar dat je weer een extra abonnement nodig hebt, lijkt bijna wel duidelijk. Zijn er eigenlijk andere opties als je de Formule 1 wil kijken? Wij zochten het voor je uit.

Viaplay zendt 6 races per jaar gratis uit

Zoals het er nu naar uit ziet, gaat Viaplay straks 6 races per jaar gratis aanbieden. Dat is natuurlijk iets, maar voor de echte fan is dat niet voldoende.

Mocht je dus toch voor Viaplay kiezen, dan krijg je er wellicht wel het één en ander bij, buiten de Formule 1 races om. Zo hebben ze een contract met de Premier League, de Bundesliga en mogen ze straks dartswedstrijden uitzenden. Of dat ook voor ons gaat gelden, is nog niet bekend. De prijs voor het abonnement zal hier vast ook (deels) van af gaan hangen.

F1 TV

De organisatie achter de Formule 1, Formula1, biedt zelf een streamingsabonnement aan. Voor €7,99 per maand kun je alle races, ook van andere GP leagues, live online bekijken. Ook kun je herhalingen zien en heb je toegang tot beelden vanuit de boordcamera. Voor €2,99 heb je een light-abonnement waarmee je de herhalingen kunt zien en met de boordcamera’s mee kunt kijken. De race live kijken kan dan niet.

Streams via VPN

De meeste streamingsdiensten hebben een beperking vanaf waar je kunt kijken, dat geldt dus ook voor Formule 1 streams uit het buitenland. Gelukkig is er een manier om die beperking eenvoudig te omzeilen, en dat is via een VPN-verbinding.

Wat is een VPN? VPN staat voor Virtual Private Network en daarmee zet je een virtueel network op waarmee je zelf je zichtbaarheid bepaalt. Je kunt het zo doen voorkomen alsof je niet in Nederland bent, terwijl je gewoon thuis op de bank zit.

Net als in Nederland zijn de meeste Formule 1 streams onderdeel van een betaalde dienst, maar er zijn wereldwijd ook gratis streams te vinden. Die kun je dan met een VPN benaderen en zo kun je dan toch Formule 1 kijken zonder hiervoor een apart abonnement af te nemen.

Om gebruik te maken van een VPN heb je ook een abonnement nodig, maar het voordeel is dat je hier nog veel meer mee kunt dan enkel Formule 1 kijken. Zo kun je bijvoorbeeld ook de regiobeperkingen van Netflix omzeilen. Maar ook als je in het buitenland zit, kun je met VPN doen alsof je in Nederland bent zodat je je vertrouwde series op streamingsdiensten eenvoudig kunt blijven bekijken!

Kosteloos de Formule 1 kijken, in hoge kwaliteit, wordt steeds lastiger. Voor de abonnees van KPN gaat er dus weinig veranderen, maar de Ziggokijker die al een uitgebreid pakket heeft waarin Formule 1 was opgenomen, betekent het dus bijna zeker een extra abonnement en dus extra kosten.

Gerelateerd