Zo scheid je goedkoper en sneller zonder advocaat

Zo scheid je goedkoper en sneller zonder advocaat

Scheiden is een emotionele achtbaan. Naast alle gevoelens die bij een scheiding komen kijken, zijn er ook praktische zaken die je moet regelen. Veel mensen denken dat ze een advocaat nodig hebben, maar dat kan een dure en tijdrovende route zijn. Gelukkig zijn er alternatieven, zoals mediation en het opstellen van een convenant. Hier ontdek je hoe je sneller en goedkoper kunt scheiden zonder een advocaat.

Kies voor mediation

Mediation is een slimme manier om conflicten op te lossen met behulp van een neutrale derde partij. Bij een scheiding kan een mediator helpen om afspraken te maken over bijvoorbeeld de verdeling van bezittingen, alimentatie en de zorg voor de kinderen. Het mooie van mediation? Het gaat vaak sneller en kost minder dan een juridische strijd met een advocaat. Plus, het helpt jullie om beter te communiceren, wat de stress aanzienlijk kan verminderen.

Stel een convenant op

Een cruciaal onderdeel van scheiden en mediation is het opstellen van een convenant. Dit is een document waarin je alle afspraken vastlegt die je tijdens de mediation hebt gemaakt. Denk aan de verdeling van spullen, schulden, kinderalimentatie, omgangsregelingen en pensioenverdeling. De convenant scheiding wordt ingediend bij de rechtbank en maakt alles officieel.

Profiteer van mediation en een convenant

Er zijn talloze voordelen verbonden aan scheiden via mediation en het opstellen van een convenant. Ten eerste gaat het vaak veel sneller dan een scheiding via een advocaat. Jullie kunnen samen met de mediator snel beslissingen nemen, waardoor de scheiding vaak binnen enkele maanden rond is. Bovendien is het meestal goedkoper omdat je minder juridische kosten hebt.

Verbeter de communicatie

Een ander groot voordeel van mediation is dat het de communicatie tussen jou en je ex verbetert. Tijdens de gesprekken worden jullie aangemoedigd om naar elkaar te luisteren en elkaars standpunten te begrijpen. Dit helpt om escalaties te voorkomen en om tot oplossingen te komen waar jullie beiden achter staan. Mediation helpt ook om de relatie op een respectvolle manier af te sluiten, wat vooral belangrijk is als er kinderen in het spel zijn.

Kies je voor mediation en een convenant, dan bespaar je niet alleen tijd en geld, maar ga je ook op een meer vredige en respectvolle manier uit elkaar. Zo kunnen jullie beiden sneller verder met jullie leven, met minder stress en gedoe.

Gerelateerd