Wat moet je eten na het sporten?

Sporten is natuurlijk dé manier om fit te blijven. Nu is sporten alleen niet alles. Wil je echt groeien in de sportschool dan zal je ook aan je eten moeten denken. Alleen met een goed dieet ben je in staat om spiermassa op te bouwen en vet te verliezen. Maar wat moet je dan eten na het sporten? Moet je voor een eiwitreep of voor een bak kwark gaan? Om antwoord te krijgen op deze vraag is het handig om snel verder te lezen. We laten het je in dit artikel namelijk allemaal zien!

Focus op je eiwitten

Eiwit is een super belangrijke voedingsstof die je binnen moet krijgen via je dagelijkse dieet. Zoals je wellicht wel weet speelt eiwit een cruciale rol speelt bij het herstel van je spieren. Als je traint, raken je spieren beschadigd en worden ze afgebroken. Dit kan leiden tot ontstekingen in je spieren. Dit is normaal en noodzakelijk voor spiergroei, maar het betekent wel dat je lichaam extra eiwitten nodig heeft. Het eiwit zorgt ervoor dat het beschadigde weefsel kan herstellen en dat het sterker wordt dan voorheen.

Dit is dan ook de reden dat je een hoogwaardige eiwitbron na het sporten moet eten. Dit kan in de vorm van mager vlees, zoals kip of vis, maar ook in de vorm van eiwitrepen. Eiwitrepen zijn een handige manier om de eiwitten binnen te krijgen, zonder dat je hier al te veel voor hoeft te zijn. Ze zijn super makkelijk mee te nemen en ook nog eens verkrijgbaar in verschillende smaken. Hierdoor heb je eigenlijk geen excuus om er geen in je sporttas te hebben.

Koolhydraten voor de glucose

Naast eiwitten zijn ook koolhydraten belangrijk voor het herstel na de training. Koolhydraten helpen de glycogeenvoorraden in je spieren aan te vullen. Deze raken tijdens de training leeg en moeten weer worden bijgevuld. Dit is vooral belangrijk als je aan duursport doet, denk aan een sport als hardlopen of fietsen. Het eten van koolhydraten na de training helpt je lichaam bij te tanken. Op die manier beschik je altijd weer over de nodige energie die vereist is om te herstellen.

Fruit, groenten en volle granen zijn uitstekende bronnen van koolhydraten. Wij raden je aan om het grootste gedeelte van je koolhydraten echter voor je training te nuttigen. Het lichaam gebruikt dit namelijk voor de training als energie. Na de training kan je natuurlijk wel iets aan koolhydraten binnenkrijgen, alleen moet je voorkomen dat dit teveel wordt.

Tip – zorg dat je genoeg drinkt

Veel mensen zien het over het hoofd, maar het drinken van water is ook super belangrijk na je training. Als je sport, verlies je vocht door zweten. Het is erg belangrijk om dit vocht aan te vullen als je uitdroging wilt voorkomen. Water drinken na de training kan helpen je lichaam weer te voorzien van de juiste vochtbalans. Hierdoor krijg je gelijk weer een energiek gevoel.

Gerelateerd