Openbaar vervoer de voor en nadelen op een rijtje

Openbaar vervoer: de voor en nadelen op een rijtje

Met een auto kun je overal eenvoudig komen. Heb je geen auto dan ben je afhankelijk van het openbaar vervoer. Automobilisten blijven over het algemeen tot hoge leeftijd rijden. Hierdoor heb je altijd vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Maar hoe ouder mensen worden, hoe minder vaak de auto wordt gebruikt. Steeds vaker blijft de auto ongebruikt voor de deur staan. Misschien is het dan tijd om te kijken naar de mogelijkheden van het openbaar vervoer.

Met de trein kom je bijna altijd in het centrum van een stad aan. Wil je ergens winkelen dan is dit erg handig. Met de auto naar het centrum van een stad is niet handig, vaak is het zoeken naar een parkeerplek al lastig en brengt het parkeren hoge kosten met zich mee. Gebruik maken van het openbaar vervoer is in dit geval handiger. Onderweg kun je bij 777 een gokje wagen om de tijd te doden.

Je hoeft zelf niet te rijden

Wanneer je gebruik maakt van de trein of bus hoef je zelf niet te rijden. Geniet van de mooie omgeving of lees ontspannen een boek. In de stad kun je op een terrasje of in een restaurant een wijntje drinken, je hoeft immers toch niet meer te rijden. Reis je buiten de spits dan is dit in de meeste gevallen ook nog een stuk voordeliger en kun je een kortingskaart kopen. Vaak is er altijd wel een leuke aanbieding of kortingskaart beschikbaar bij de vervoersbedrijven. Voor ouderen zijn er speciale kortingen waardoor ze altijd voordelig uit zijn met het openbaar vervoer.

Helaas kan het ook voorkomen dat een bus of trein vertraging heeft. Treinen kunnen uit de dienstregeling genomen worden of te laat op het station aankomen. In de app van de NS lees je bijvoorbeeld waar er werkzaamheden aan het spoor zijn, zodat je hier rekening mee kan houden. Ook wanneer je hulpbehoevend bent kun je eenvoudig met het openbaar vervoer reizen. Maak je gebruik van een rolstoel, kun je hulp aanvragen bij de NS, je wordt dan geholpen door een medewerker. Kun je niet meer zelfstandig reizen, mag er gratis een begeleider mee tijdens het reizen met de trein.

Niet gegarandeerd een zitplaats

Reis je vaak in de spits dan ben je niet verzekerd van een zitplaats. Vaak is er in de trein nog wel zitplaats in de 1e klas tijdens de spits. Ook in stadsbussen is het vaak druk tijdens de spitsuren, veel mensen gaan van werk weer naar huis en maken dan gebruik van de bus.

In verschillende steden zijn er veel bushaltes weggehaald of buslijnen opgeheven. Het kan dus best wat tijd kosten voordat je uiteindelijk in de bus zit. Ook kan het voorkomen dat je na het uitstappen op de bestemming nog een eind moet lopen. Ben je ouder of heb je moeite met lopen, dan kan dit een reden zijn om niet met het openbaar vervoer te gaan. Ook overstappen kan een belemmering zijn om met de bus of trein te reizen.

Gebonden aan bepaalde tijden

Met het gebruik van het openbaar vervoer moet je rekening houden met de vertrektijden, dit kan soms wat stress opleveren. Mis je een bus of trein dan kan dit betekenen dat je te laat op je afspraak bent. Ga daarom altijd op tijd van huis zodat je zeker weet dat je de trein of bus niet mist. Vaak rijden treinen en bussen niet laat in de avond of in de nacht. Heb je een feest dat tot in de late uurtjes duurt, dan moet je er rekening mee houden dat je een alternatief moet zoeken om thuis te komen.

Reizen met het openbaar vervoer zorgt er wel voor dat je meer beweging krijgt dan iemand die met de auto reist. Er zijn maar weinig mensen die een bushalte of station voor de deur hebben. Over het algemeen moet je een stukje lopen of fietsen om bij de bus of trein te komen, en op je bestemming. Vaak moet je ook nog overstappen. Tegen een geringe vergoeding kun je een fiets meenemen in de trein.

Gerelateerd