Pijn links onder ribben: wat is het?

Ai, pijn links onder de ribben. Een zeurende en stekende pijn waar je snel vanaf wilt zijn. Dat begrijpen wij wel. Maar om te weten wat je eraan kunt doen, is het belangrijk dat je natuurlijk eerst weet wat het precies is. En daarom vertellen we jou in deze blog precies wat deze pijn onder je ribben kan zijn Daarnaast vertellen we je ook hoe je het kunt voorkomen en 

Allereerst is het goed om te vertellen dat wij natuurlijk geen vervanging voor een bezoekje aan de huisarts zijn. Heb je dus na het lezen van deze blog nog twijfels, ga dan altijd even langs bij de huisarts. Hij of zij kan je precies vertellen wat er aan de hand is en wat je eraan kunt doen. 

Symptomen en alarmbellen

Dat gezegd hebbende kunnen we overgaan op de volgende vraag: die stekende en zeurende pijn onder je ribben? Wat is dat nou precies? In dit gebied vind je heel wat belangrijke organen, denk aan je maag, je linkernier, je milt, delen van de lever, de alvleesklier en de darm. Allemaal organen waar je liever geen last van wilt hebben. En daarom is het dus vooral ook heel belangrijk dat je de pijn in dit gebied serieus neemt. 

Welke pijn kan je hier ervaren?

  • Drukkende pijn
  • Zeurende pijn
  • Doffe pijn
  • Stekende pijn
  • Algemeen merkwaardig gevoel 

Er zijn alarmsymptomen die heel belangrijk zijn waar je direct de huisarts moet bellen. Hier moet je opletten:

  1. Wanneer je moeite hebt met ademhalen
  2. Als je verward wordt
  3. Ook wanneer je overmatig aan het zweten bent
  4. En wanneer je je licht voelt in je hoofd of duizeling bent

Je ribben of het kraakbeen

De naam is het latijn voor deze aandoening is costochondritis. Dit betekent dat het kraanpijn tussen je ribben ontstoken is. Dit zit vast aan het borstbeen waardoor je pijn ervaart. Het kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld doordat je zwanger bent of dat je veel stress en emotionele spanning hebt ervaren. Ben je vaak het aan hoesten? Hier kan het ook door komen. Vaak als je hoest of niest wordt het erger. 

Als er een ontsteking door de huisarts wordt geconstateerd dan krijg je een medicijn dat de pijn vermindert en ook de zwelling. 

Gebroken of gekneusde ribben 

Vaak als je hier last van hebt, weet je nog wel het moment dat het gebeurde. Je viel met de fiets of ging er vol in met voetbal. Gekneusde of gebroken ribben kunnen heel erg pijnlijk zijn. Je hebt een zichtbare zwelling of zelfs blauwe plekken. Hoe pijnlijk het ook is, vaak genezen ribben vanzelf. 

Een vergrote milt 

Je milt is een belangrijk orgaan dat je helpt om een goede afweer te creëren tegen bacteriën. Als je milt is vergroot noemen we dat een splenomegalie. Dit is geen aandoening op zich, maar vaak laat het zien dat er iets anders is. Denk aan een leverziekte, bloedziekten, malaria of de ziekte van Pfeiffer. 

De huisarts zal je dan ook verder onderzoeken als hij of zij een vergrote milt voelt. 

Maagslijmvliesontsteking

In je maag vind je slijmvlies. Als dit is ontstoken voel je deze pijn aan de linkerkant van je ribbenkast. Dit noemen we gastritis.Je kan ook last hebben van brandend maagzuur en een ongemakkelijk gevoel in je bovenbuik hebben. Het kan gebeuren doordat je te veel alcohol drinkt of dat je een bacterie hebt opgelopen. 

De huisarts kan je er meer over vertellen en je doorverwijzen naar een KNO-arts. 

Indigestie 

Als je last hebt van een indigestie dan heb je een probleem met je spijsvertering. Pijn komt vaak al op direct nadat je hebt gegeten. Maar je kan ook brandend maagzuur ervaren en een opgeblazen gevoel, scheten laten of dat je je volledig niet fijn voelt. 

Belangrijk is dat je niet rookt, dat verergert deze klacht. Maar gekruid voedsel kan bijvoorbeeld een trigger zijn. Eet kleinere maaltijden en probeer langzaam te eten. 

Buikgriep 

Als je last hebt van buikgriep dan heb je een maag- en darmontsteking. Vaak komt dit door een bacteriële of virale infectie. Je kan pijn krijgen rond je maag, vaak ook omdat je vaak moet overgeven. Dit zorgt ervoor dat het geïrriteerd raakt. Daarnaast voel je je misselijk en ziek en vaak heb je ook diarree. 

Uitzieken is belangrijk. 

Nierstenen 

Je nieren zijn een onderdeel van je urinewegen. Aan beide kanten van je wervelkolom lopen deze belangrijke organen. Zodra je pijn krijgt, voel je deze pijn aan de voorkant omdat de pijn dan doorstraalt naar voren. Nierstenen zijn kleine verharde kalk-en zoutafzettingen die langzaam groeien tot stenen. Vaak lopen deze stenen dan vast in de urinewegen. Hierdoor krijg je krampen en veroorzaken ze pijn doordat je urine niet meer goed er doorheen kan lopen. Je hebt dan ook veel drang om te plassen maar er komt haast niets uit. Je bloed kan ook nog troebelig zijn. En je ervaart veel pijn. 

Vaak kunnen nierstenen verholpen worden door medicijnen maar een enkele keer is het operatief. 

Pleuritis 

Pleuritis, in de volksmond ook wel de pleuris genoemd, is een ontsteking aan het longvlies of het borstvlies. Deze ziekte komt vaak door een bacteriële of virale longontsteking. Ook een longinfarct kan zorgen voor bloedstolsel in de longen. Je ervaart een scherpe en stekelige pijn bij het ademen. Als je veel pijn op de borst ervaart is het heel belangrijk dat je direct de huisarts raadpleegt. 

Gerelateerd