Puistjes en bultjes op billen: wat ertegen te doen?

Heb je last van kleine rode bultjes en puistjes op je billen? Niet iets waar je echt op zit te wachten waarschijnlijk. Gelukkig is er vaak geen reden tot paniek. Het is een doodnormaal kwaaltje. Wij vertellen je waar het vandaan komt. En wat kun je ertegen kunt doen.

Net voordat je gaat douchen kijk je in de spiegel en dan spot je opeens allemaal kleine rode puistjes en bultjes op je billen. Erg vervelend natuurlijk. Rode pukkeltjes op je billen (en benen) kunnen wijzen op een aantal huidaandoeningen. Zo kan het ontstaan door bacteriën, keratosis pilaris, strophulus, warmte-uitslag of het zijn gewoon puistjes. Keratosis pilaris is een huidaandoening die vaak voorkomt, waarbij er een stoornis in de rijping van de hoorncellen bij de haarzakjes optreedt. Strophulus is een overgevoeligheidsreactie op insectenbeten. Warmte-uitslag is een algemen huiduitslag in reactie op warmte. Er komen dan allemaal kleine pukkeltjes op de huid, welke ontstaan door (gedeeltelijke) afsluiting van de zweetkliertjes.

Keratosis pilaris

Keratosis pilaris is te herkenen door kleine, ruw, rode pukkeltjes of bobbeltjes die bij de haarzakjes liggen, dus op de plek waar de haren de huid uitkomen. Er ontstaat een kippenvel-aspect, vaak zonder verdere klachten als jeuk of pijn. Dit klinkt misschien als iets heftigs, maar keratosis pilaris is een veel voorkomende huidaandoening. En het is volkomen onschuldig. Het komt dan ook bij grofweg 25 procent van de bevolking voor. Meestal komt het voor bij kinderen of jonge mensen en het kan zowel voorkomen bij jongens als bij meisjes. Het is een aandoening waarbij er een stoornis zit in de rijping van de hoorncellen bij de haarzakjes. Mensen die last hebben van hooikoorts, astma of eczeem, hebben er vaker last van. De aandoening kan ook voorkomen op de strekzijde van je bovenarmen of bovenbenen. Soms kunnen bacteriën zich nestelen in de slecht uitgegroeide haarzakjes, hierdoor kan het gaan ontsteken. Je zult dan last hebben van puistjes.

Hoe te behandelen?
Heb je Keratosis pilaris op je gezicht? Dan kan je scrubben beter achterwege laten; de gezichtshuid is dunner en gevoeliger dan de huid op je bovenarmen en onderbenen. Ga liever voor een crème met ureum of salicylzuur. Je kunt een creme gebruiken tegen keratosis pilaris. Hier moet dan wel het ingredient ureum inzitten. Soms helpt het om de armen of benen te scrubben met een scrubhandschoen of scrubcrème.

Strophulus

Heb je opeens erg last van rode jeukende bultjes op je billen? Dan kan het zijn dat je last hebt van strophulus, een acute uitbarsting van rode, strek jeukende bultjes op je huis als reactie op een insectenbeet. Het gaat om een overgevoeligheidsreactie op beten van bijvoorbeeld muggen, vlooien en bedwantsen. Deze uitslag lijkt sterk op de gevolgen van de insectenbeet zelf. Je herkent deze bultjes aan de grote van ± 3-10 mm. Er ontstaan vaak meerdere bultjes. Deze rode bultjes hebben een rand die vaak nog roder is. Deze bultjes kunnen voorkomen op de billen, bovenbenen, de romp en de hals. Vaak heb je heel veel last van jeuk. Het is alleen af te raden om te veel te krabben. Hierdoor kun je een infectie oplopen.

Hoe te behandelen?
Met deze aandoening kun je het beste naar de huisarts gaan. Deze zal met het blote oog zien wat er aan de hand is. Vaak wordt er een milde hormoonzalf voorgeschreven ter verlichting van de jeuk. Het is het beste om in het vervolg te vermijden dat je gebeten wordt door insecten. Spray jezelf goed in met Anti-insect spray en slaap op vakantie onder een klamboe.

Pukkeltjes op je billen door warmte-uitslag

Een van de meest voorkomende redenen van pukkels op je billen is warmte-uitslag. Warmte-uitslag staat ook wel bekend onder de naam miliaria. Je herkent deze uitslaag aan kleine pukkeltjes op de huid. Deze bultjes ontstaan door (gedeeltelijke) afsluiting van de zweetkliertjes als gevolg van overmatig zweten. Vaak treedt het op onder hete, broeierige en vochtige omstandigheden, bijvoorbeeld op warme, zomerse dagen waarbij je ‘s nachts het bed uitdrijft van het zweet. Iedereen kan hier last van hebben, maar het komt vooral vaak voor bij baby’s. Dit komt omdat hun zweetkliertjes nog niet zo goed ontwikkeld zijn. Als je veel syntetische, afsluitende of te strakke kleding draagt, kunnen deze bultjes sneller ontstaan. Overgewicht, koorts, inspanning, druk op de huid (zoals op de billen en rug bij lang zitten tijdens autorijden), zijn andere uitlokkende factoren. De warmte-uitslag kan ook voorkomen op andere plekken op je lichaam.

Hoe te behandelen?
Behandeling van warmte-uitslag is meestal niet nodig, omdat de rode warmtebultjes over het algemeen snel verdwijnen als je in een koele, droge omgeving bent. Koude kompressen, verkoelende gels of verkoelende talkpoeders kunnen de jeuk verminderen. In ernstigere gevallen zijn crèmes met corticosteroïden nodig tegen de ontsteking.

Puistjes op je billen

Acne
Acne kent iedereen waarschijnlijk als puisten en pukkels in het gezicht. Maar deze vervelende huidaandoening kan helaas ook op andere plekken op het lichaam voorkomen. Acne ontstaat onder invloed van overmatige talgproductie in combinatie met ophoping van bacteriën in het gebied en irritatie van de haarzakjes van de huid. In de pubertijd heeft de meerderheid van de mensen hier last van.  Dit komt doordat de huid tijdens de puberteit onder invloed van hormonen allerlei veranderingen ondergaat. De één heeft last van een paar puistjes, terwijl de ander onder er onder zit. Dit laatste kan erg vervelend zijn.

Hoe te behandelen?
Pukkels en puistjes op je billen is erg vervelend. Maar gelukkig zijn er een aantal manieren om het te voorkomen.

 1. Spring meteen na het sporten onder de douche
  Hoe langer je wacht om je lichaam schoon te spoelen na het sporten, hoe meer kans dat je huid geïrriteerd raakt en je haarvaatjes ontsteken. Zorg ervoor dat zweet, olie en vuilrestjes geen kans krijgen om zich op te stapelen op je huid.
 2. Gebruik AHA’s of BHA’s
  Misschien zegt dit je niks, maar AHA’s en BHA’s zijn ontzettend goed voor je huid. Alpha hydroxy acid (AHA) en beta hydroxy acid (BHA) zijn zuren die een exfoliërend effect hebben op de huid. Een ander ingrediënt dat thuishoort in dat rijtje, is glycolzuur. Deze producten zuiveren de huid en verwijderen dode huidcellen. Hierdoor raken je haarzakjes en poriën minder snel verstopt. Producten met deze ingrediënten worden vaak gebruikt voor het gezicht, maar kijk ook eens naar producten voor je huid. Dit kan een wereld van verschil maken.
 3. Draag losse kleding
  Als je strakke kleding draagt en je huid op die manier ‘afsluit’ van de buitenlucht, loop je meer risico dat olie en zweetrestjes zich opstapelen en je haarzakjes verstoppen. Kies daarom – vooral bij warm weer – voor losse, luchtige kleding en draag een slip in een ademend stofje.
 4. Doe voorzichtig met ontharen
  Op plekken waar jij jezelf scheert of onthaart, kan irritatie optreden. Als je de huid van je billen scheert, doe het dan in de richting van de haartjes, zodat je irritatie en verstopping van de haarvaatjes voorkomt. Laat je je billen waxen, hou er dan rekening mee dat je huid de eerstkomende dagen wat roodheid en oneffenheden kan vertonen.
 5. Goed smeren!
  Misschien ben je bang dat als je te veel smeert je nog meer last krijgt van pukkeltjes en bultjes, maar het is eigenlijk andersom. Als je huid niet goed genoeg gehydrateerd is, ontstaat er juist irritatie. Heb je last van acne? Gebruik dan een lichte lotion.
Gerelateerd