person running near street between tall trees
Photo by Philip Ackermann on Pexels.com

Jouw gezondheid optimaliseren

Je gezondheid is het meest kostbare bezit dat je hebt. Zonder een goede gezondheid is de kwaliteit van leven simpelweg minder. Om het maximale uit het leven te kunnen halen, is een goede gezondheid dus essentieel. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw gezondheid goed is én goed blijft? Uiteraard zijn er verschillende factoren die jouw gezondheid beïnvloeden. Maar beweging is toch wel een hele belangrijke pijler. 

Gezondheidsvoordelen van voldoende beweging

Dat voldoende beweging belangrijk is, weten veel mensen wel. Het wordt immers overal benoemd. Maar wat zijn de concrete gezondheidsvoordelen van meer bewegen? Een mens is niet gemaakt om de hele dag stil te zitten. Dit is voor geen enkel onderdeel van het menselijk lichaam goed. Maar wat gebeurt er in positieve zin als je meer gaat bewegen? Wanneer je beweegt, moeten jouw hart en bloedvaten werken waardoor ze sterker worden. En hoe sterker jouw hart en bloedvaten zijn, hoe kleiner de kans is op hart- en vaatziekten. Eigenlijk is dit al voldoende reden om in beweging te komen. Maar er zijn nog meer voordelen. Van een beter functionerend brein en een hogere weerstand tot een betere nachtrust. Het zijn allemaal gezondheidsvoordelen die voldoende beweging met zich meebrengen.

Zo makkelijk kan bewegen zijn

Zit jij op je werk hele dagen stil? Dan denk je hierdoor wellicht dat het behalen van de voornoemde gezondheidsvoordelen onmogelijk is. Maar niets is minder waar. Het krijgen van voldoende beweging is namelijk eenvoudiger dan je zou denken. Door het doorvoeren van slechts enkele kleine veranderingen kun je al gezondheidsvoordelen behalen. Kies voor het afleggen van korte afstanden bijvoorbeeld voor de fiets in plaats van voor de auto. En ga in de lunchpauze niet eindeloos door jouw sociale media scrollen. Maar ga de buitenlucht in en loop een rondje. Hiermee kom je al dichtbij de minimale beweging die nodig is voor het behalen van gezondheidsvoordelen. Want hoeveel bewegen per dag is gezond? Door dagelijks minimaal dertig minuten matig intensief te bewegen, behaal je al gezondheidsvoordelen! 

Welke vormen van beweging zijn goed?

Beweging is een heel breed begrip. Maar het scala aan bewegingsvormen dat goed voor je is, is ook heel breed. Bij voldoende beweging denkt men vaak direct aan intensief sporten. Maar je hoeft helemaal niet dagelijks naar de sportschool toe om gezondheidsvoordelen met beweging te kunnen behalen. Wandelen is bijvoorbeeld ook een vorm van beweging die hartstikke gezond is. Ben je iemand die liever op de fietst stapt? Dan is dat ook helemaal prima! Van wandelen en fietsen tot zwemmen en zelfs tuinieren. Er zijn heel veel verschillende vormen van beweging die goed zijn voor jouw gezondheid.

Gerelateerd