Zo creëer jij de beste setup thuis

Of jij nu een fanatiek gamer bent of voor je werk hele dagen achter de computer zit. Een goede setup is erg belangrijk. Niet alleen voor de looks, maar vooral voor je rug en nek. We vertellen je meer over de beste setup in dit artikel. 

Waar moet je aan denken bij een ergonomische setup?

Er zijn een aantal belangrijke onderdelen bij een ergonomische setup. Het gaat dan vooral om je zithouding. Zorg er altijd voor dat je billen en bekken hoger zitten dan je knieën. Dit versterkt de bloedsomloop en is beter voor de houding van je rug. Ergonomische bureaustoelen ergowerken kunnen hierbij helpen. Deze hebben ook een rugleuning waardoor je in een actieve houding gaat zitten. Armsteunen zijn hierbij ook essentieel. Zorg daarnaast voor een juiste afstand tussen jou en het scherm en zorg ervoor dat het scherm op de juiste hoogte staat waardoor je niet met een gebogen rug hoeft te werken. 

10 tips voor ergonomisch werken op een rij: 

  1. Bekken/billen hoger dan je knieën 
  2. Ruimte tussen je benen en knieën 
  3. Steun laag in je rug 
  4. Beweging boven in je rug 
  5. Armsteunen op stoel of op tafel 
  6. Beeldscherm op ooghoogte 
  7. Beeldscherm op gestrekte armlengte afstand
  8. Toetsenbord met gebogen armen aan kunnen raken. 15 centimeter van tafelrand 
  9. Muis in actieve positie: beste is ergonomische verticale muizen
  10. Draaiing in de stoel 

Nu je weet waar je op moet letten is het ook leuk om er een mooie setup van te maken. De beste setup zit hem namelijk ook deels in de looks. Maar hoe kan je hem nu ergonomisch maken en daarnaast mooi? Daar helpen wij je bij met 4-handige tips.

Tip 1: Beeldschermen standaard en/of beugel 

Zorg voor een extra tafeltje waar je beeldscherm op kan staan, of een laptopstandaard. Deze heb je tegenwoordig in mooie modellen van hout. Ook zijn deze gemakkelijk mee te nemen omdat ze licht van gewicht zijn. Heb jij een vast bureau dan zou je ook nog wat uit kunnen pakken en kunnen kiezen voor een gekoppeld beeldscherm + laptop arm. Hierop kan je jouw laptop laten steunen en je beeldscherm bevestigen in één. Dit ziet er behoorlijk profi uit. 

Tip 2: Kleur van de stoel 

Jouw setup gaat gepaard met de kleuren die je kiest. De kleur van je stoel kan een groot verschil maken voor hoe je setup er over het algemeen uit gaat zien. Kies daarom voor een kleur die past bij het geheel. Vaak is zwart de meest veilige keus. Maar heb je mooie verlichting in groen, dan kan een groene kleur ook heel mooi zijn. 

Tip 3: Verlicht die ruimte 

Naast dat ergonomie te maken heeft met je rug en hoe je houding is, heeft het ook te maken met je ogen. Een slechte lichtbron kan ervoor zorgen dat je sneller moe bent. Dus wil je het liefst goede verlichting. Kies daarom voor ledverlichting achter je scherm met een fijne glow. Hierover vind je meer in dit artikel

Gerelateerd