Laat je nabestaanden goed achter met deze verzekering

Je houdt er waarschijnlijk geen rekening mee, maar toch kun je plotseling komen te overlijden. Dit geldt niet alleen voor mensen op leeftijd, maar ook voor jonge mensen. Veel mensen kennen wel iemand in hun eigen omgeving die al op jonge leeftijd is overleden. Als dit jou ook overkomt en je de zaken niet goed geregeld hebt, blijven jouw nabestaanden mogelijk achter met financiële zorgen. Dit kun je betrekkelijk eenvoudig voorkomen. Hoe? Door een overlijdensrisicoverzekering (ORV) af te sluiten. Deze tekst staat volledig in het teken van een ORV, zodat je voor jezelf kunt bepalen of het de moeite waard is om deze verzekering af te sluiten.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Voordat je een overlijdensrisicoverzekering afsluit, wil je ongetwijfeld eerst weten wat dit precies voor een verzekering is. Kort gezegd is een ORV een levensverzekering die eenmalig een bedrag uitkeert aan jouw nabestaanden als je binnen de looptijd van de verzekering overlijdt. Nabestaanden kunnen het geld bijvoorbeeld gebruiken om de hypotheek of huur te betalen, waardoor zij niet ook nog eens op zoek moeten naar andere woonruimte. Daarnaast kan (een deel van) de uitkering gebruikt worden om kosten voor een studie van de kinderen of kinderopvang te dekken.

Wel of niet verplicht?

Sommige verzekeringen in Nederland zijn verplicht, maar is een overlijdensrisicoverzekering verplicht? Hier kunnen we vrij kort over zijn, want dat is niet het geval. Iedereen bepaalt dus voor zichzelf of hij wel of geen ORV afsluit. Omdat deze verzekering niet verplicht is, zien we dat veel mensen een overlijdensrisicoverzekering links laten liggen. Je betaalt in dat geval geen premie, waardoor er geld overblijft voor andere dingen. Toch kan het niet afsluiten van een ORV op de lange termijn voor problemen zorgen. Je laat jouw nabestaanden namelijk niet goed achter als je een overlijdensrisicoverzekering links laat liggen en vroegtijdig overlijdt.

Keuzes die je moet maken bij een ORV afsluiten

Wil je jouw nabestaanden goed achterlaten als je plotseling komt te overlijden? Dan is het aannemelijk dat je een overlijdensrisicoverzekering afsluit. Verwacht niet dat dit een standaard verzekering is, want je stelt een ORV namelijk grotendeels zelf samen. Zo bepaal je allereerst wie je verzekert. De persoon voor wie je een overlijdensrisicoverzekering afsluit, moet tussen de 15 en 67 jaar zijn. Daarnaast kies je zelf welk bedrag wilt verzekeren. De meeste verzekeraars werken met een minimum- en maximumbedrag. Binnen deze bedragen kies je zelf een geschikt bedrag uit.

Bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering kies je er bovendien voor of het verzekerde bedrag tijdens de verzekering gelijk blijft of daalt. Kies je voor een gelijkblijvend bedrag? Dan blijft het verzekerde bedrag elke maand gelijk. Dit is verstandig voor het opvangen van kosten die tijdens de verzekering nagenoeg hetzelfde blijven. Als jouw voorkeur uitgaat naar een dalend bedrag, kun je kiezen tussen annuïtair dalend en lineair dalend. In het eerste geval daalt het verzekerde bedrag elke maand met een percentage dat je zelf kiest, terwijl het bedrag bij de tweede optie maandelijks met een vast bedrag daalt.

Gerelateerd