Wat komt er allemaal kijken bij een uitvaart

Wat komt er allemaal kijken bij een uitvaart?

Wie ooit een uitvaart heeft georganiseerd, weet dat hier heel veel werk in gaat zitten. Je moet namelijk veel zaken regelen en dat op een moment dat je er emotioneel behoorlijk doorheen zit. Vandaar dat het goed is om eens te kijken hoe je kunt zorgen dat, wanneer je een uitvaart voor iemand moet regelen, je dit zo goed mogelijk kunt doen. In dit artikel nemen we met je door wat je allemaal moet regelen en hoe je dit soepel kunt doen. Neem je nu alvast de juiste maatregelen, dan zul je daar, wanneer het moment daar is, veel baat bij hebben. Lees deze checklist uitvaart daarom even door zodat je voorbereid bent.

Stap 1: Wat te doen na het overlijden van je dierbare?

Op het moment dat je dierbare is overleden, is het belangrijk om de huisarts te bellen. Deze moet namelijk het overlijden officieel vaststellen. Vervolgens kun je contact opnemen met de uitvaartondernemer. Wanneer je het overlijden al aan zag komen, kun je ook voorafgaand aan het overlijden al een keer contact opnemen met de uitvaartondernemer. Zo kan de persoon die gaat overlijden diens wensen doorgeven en afstemmen hoe de uitvaart eruit zal gaan zien. Na het overlijden zal de uitvaartverzorger komen om een kist te brengen en om de overledene op te baren. Het lichaam zal gekoeld worden of naar een ruimte elders gebracht worden waar men op gepaste wijze afscheid kan nemen van de overledene.

Stap 2: Het organiseren van de uitvaart

Nadat iemand is overleden, moet begonnen worden met de organisatie van de uitvaart. Dit is veel werk maar de uitvaartverzorger kan je veel uit handen nemen. Omdat veel mensen emotioneel van slag zijn, kan dit heel fijn zijn. De uitvaartondernemer weet ook precies wat er allemaal geregeld moet worden. Een integere uitvaartverzorger zal bovendien met je bespreken welke kosten gemaakt moeten worden. Je kunt hier ook altijd aangeven dat je de kosten beperkt wilt houden. Alles is namelijk bespreekbaar en voor alles zijn er ook alternatieven te bedenken. Je kunt bijvoorbeeld voor een eenvoudig afscheid kiezen of juist alles uit de kast halen. Doe vooral wat het beste bij de overledene paste en sowieso wat voor jullie financieel haalbaar is.

Stap 3: De laatste rustplaats van de overledene regelen

Na de uitvaart wordt de overledene naar diens laatste rustplaats gebracht. Kies je voor een begrafenis, dan moet je grafdelvers inhuren en uiteindelijk een steen op het graf laten plaatsen. Kies je voor een crematie, dan moet je een urn uitzoeken. Je kunt deze op een bepaalde plek neerzetten, of je kunt deze thuis neerzetten. Ook hier is weer heel veel aan te passen naar jouw wensen. Bespreek daarom eens met de uitvaartverzorger wat de opties zijn.

Tot slot, maar zeker niet onbelangrijk: de verzekering. Een uitvaart is duur en veel mensen hebben niet voldoende geld beschikbaar voor alle onderdelen ervan. Zorg er daarom voor dat je een uitvaartverzekering afsluit. Met deze polis kun je de kosten dekken die gemaakt moeten worden om op een mooie manier afscheid te nemen van je dierbare. Je voorkomt hiermee ook dat nabestaanden in de financiële problemen komen. Een goede polis hoeft niet veel te kosten per maand en dat terwijl je er heel veel problemen mee kunt voorkomen. Bekijk daarom de mogelijkheden even op de site van je verzekeraar.

Gerelateerd