Mijn maximale hypotheek berekenen, Hoe wordt dit gedaan?

In Nederland wordt het steeds moeilijker om een woonhuis te kopen. De prijzen stijgen, maar toch zijn er nog wel mogelijkheden om een huis te kopen. We gaan namelijk ook allemaal meer verdienen. Voor het kopen van een woonhuis moet je een hypotheek afsluiten. Maar hoe werkt dit nu precies en op basis waarvan gaan banken jouw maximale hypotheek berekenen? Naast natuurlijk je inkomen zijn er nog een aantal zaken waar op gelet wordt bij het berekenen van jouw hypotheek. 

Toetsinkomen 

Er wordt vaak gezegd een toetsinkomen. Toets staat voor het berekenen van. Zo zal er worden getoetst welke hypotheek past bij jouw inkomen. 

Het inkomen waarmee wordt gekeken wat jouw maximaal haalbare hypotheek kan zijn heet dus je toetsinkomen. Hierbij spelen een aantal zaken een rol. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar je Brutosalaris, je vakantietoeslag, verder uitkeringen, misschien zelfs de hoeveelheid van overwerken. Maar ook of jij nog neveninkomens hebt. Zelfs wordt er gekeken naar je alimentatie als dat van toepassing is. Op basis van al deze factoren wordt dus de hoogte van jouw maximale hypotheek berekend. 

Toetsrente 

Er wordt altijd door de hypotheekverstrekker gekeken naar de hypotheekrente. Afhankelijk van de rentevaste periode wordt bepaald hoe hoog jouw toetsrente is. Zo kan het zijn dat jij variabel wil lenen van de bank, dat betekent vaak een vaste hoge rente. In veel gevallen is het het meest voordelig wanneer jij in 10 jaar probeert af te lossen. Al is dit voor veel mensen onmogelijk. 

Woonlastpercentage 

Bij de woonlast gaat het erom dat jij niet meer mag betalen dan dat jij kan missen. Er wordt bij een hypotheek altijd gekeken naar het bedrag dat jij kan missen en dit wordt omgezet naar het woonlastpercentage. Wanneer je meer dan dit bedrag aan je hypotheek uitgeeft bestaat de kans dat jij te veel geld kwijt bent en hierdoor niet meer kan rondkomen de rest van de maand. 

Maximale hypotheekbedrag 

Uiteindelijk krijg jee bedrag met je maximale hypotheek. Dit wordt dus op basis van alle factoren hierboven berekend. Veel mensen gaan uiteindelijk niet voor een maximale hypotheek omdat dit je hypotheeklasten ook vergroot en daarmee het woongenot verminderd. Door geen maximale hypotheek aan te gaan hou je dus eigenlijk maandelijks meer geld over. 

Hoe wordt de waarde van een huis berekend? 

Heb je al een huis of wil je weten hoeveel een bepaald huis nu eigenlijk waard is? Dan kan je zelf ook al het één en ander doen om dit te berekenen. Hiervoor zijn een aantal dingen belangrijk. Het meest belangrijke is natuurlijk de staat van de woning, de grote, de tuin maar ook de ligging. Op basis van deze 4 factoren wordt de waarde het meest bepaald. Maar er zijn ook nog een aantal andere zaken die belangrijk zijn. Je wil bijvoorbeeld weten voor hoeveel geld andere woningen in de regio of misschien zelfs in de straat zijn verkocht. Maar ook welke voorzieningen in de buurt zijn. Voor sommige mensen is een basisschool in de buurt belangrijk en anderen hechten weer waarde aan een oprit naar de snelweg. 

Hoe groot of klein je ook woont. Helaas zijn er maar weinig oplossingen voor de woningnood. Je leest er hier meer over.

Gerelateerd