Slim besparen op je zorgverzekering

Slim besparen op je zorgverzekering

Als we het over een zorgverzekering hebben, denken de meeste van ons aan dat verplichte maandelijkse bedrag dat automatisch van je rekening afgeschreven wordt. Maar wist je dat je hier best wat op kunt besparen zonder in te leveren op de kwaliteit van zorg? Met een paar slimme tips en trucs kun je je portemonnee wat ruimer maken. Een zorgverzekering kiezen is niet moeilijk, maar het is wel belangrijk om elk jaar even te kijken of je nog wel de goede verzekering hebt, of dat het loont om over te stappen. Lees daarom zeker verder!

Waar begin je?

Het begint allemaal bij goed kijken naar wat je nu eigenlijk betaalt en waarvoor. Niet elke zorgverzekering is hetzelfde en vaak betalen mensen voor zorg die ze helemaal niet nodig zijn. Loop je polis dus eens goed na. Heb je bijvoorbeeld een tandartsverzekering terwijl je nooit gaatjes hebt? Of betaal je voor fysiotherapie terwijl je nog nooit een fysiotherapeut van dichtbij hebt gezien? Dit zijn kosten die je misschien kunt schrappen.

Vergelijken loont

Elk jaar in november maken zorgverzekeraars hun nieuwe premies bekend. Dat is hét moment om te gaan vergelijken. Er zijn genoeg websites waar je jouw huidige zorgverzekering naast andere aanbiedingen kunt leggen. Kijk niet alleen naar de prijs, maar ook naar wat je ervoor terugkrijgt. Soms kan een iets duurdere verzekering op de lange termijn voordeliger zijn, omdat het beter bij jouw zorgbehoeften past.

Eigen risico

Een andere manier om te besparen is door te spelen met je eigen risico. Als je weinig zorg gebruikt, kan het voordelig zijn om je eigen risico te verhogen. Je betaalt dan minder premie per maand. Maar pas op: als je dan toch onverwachts veel zorg nodig hebt, moet je wel het hogere eigen risico kunnen ophoesten.

Collectieve verzekering

Kijk ook eens naar collectieve verzekeringen. Vaak bieden werkgevers, sportclubs of vakbonden zorgverzekeringen aan waar je met korting gebruik van kunt maken. Die korting kan oplopen tot wel 5% op de basisverzekering en 10% op aanvullende verzekeringen. Door gebruik te maken van een collectieve zorgverzekering kun je dus best wat geld besparen op jaarbasis.

Gezond leven

Sommige verzekeraars belonen een gezonde levensstijl. Door bijvoorbeeld mee te doen aan gezondheidsprogramma’s of apps die je activiteiten bijhouden, kun je korting krijgen op je premie. Een win-win: je blijft gezond én bespaart geld.

Tegen het einde van het jaar is het tijd om de balans op te maken. Ben je tevreden met je huidige pakket of kan het beter? Als je besluit dat het tijd is voor iets nieuws, zorg dan dat je vóór 1 januari actie onderneemt. Overstappen van zorgverzekering is dan namelijk nog mogelijk. En met de besparing die het je oplevert, kun je misschien wel dat ene leuke ding doen waar je al een tijdje van droomt. Slim besparen op je zorgverzekering betekent dus niet alleen minder uitgeven, maar ook meer overhouden voor de dingen die het leven leuk maken.

Gerelateerd