Kun je zomaar oppaswerk doen of een oppasser in dienst nemen?

Een oppas, we kunnen soms echt niet zonder. Maar hoe zit het eigenlijk met oppassen? Kan je dat zomaar doen en kan je zomaar een oppas aannemen? Hoe zit het eigenlijk?

Oppasser

Als ouders ga je natuurlijk in zee met de beste oppasser die je kan vinden. Met oppassen en de oppasser is het maar net wat je zelf fijn vindt. Je kan het buurmesje van 13 aannemen, een student van 21 of een oppashulp van 45 jaar oud. De wet is daar vrij vaag over. Het enige waar je echt verplicht toe bent, als het gaat om nachtwerk, is het nemen van een hulp van minimaal 18 jaar of ouder. Minderjarigen mogen nog niet ‘s nachts werken. Dat is de enige harde eis. Verder mogen jonge mensen best een aantal uurtjes wat bijverdienen na school of in het weekend.

Oppaswerk

Wat wordt er allemaal verstaan onder oppaswerk en wat moet je per se kunnen? Denk bijvoorbeeld aan een EHBO-cursus, het klaarmaken van eten of de kinderen echt vermaken. De wet is niet heel duidelijk over oppaswerk en de benodigdheden. Er is eigenlijk niks verplicht qua bevoegdheden van een oppasser. De meeste ouders stemmen de taken zelf af met de oppasser en vaak is dat voldoende. In de meeste gevallen gaat het ook maar om een paar uurtjes.

Ervaring

Als de kinderen al op bed liggen en er moet alleen iemand thuis zijn voor de zekerheid, dan kan je dat prima laten doen door een jonge oppasser. Heb je echt iemand nodig die de kinderen vanuit school haalt, ze te eten geeft, voorleest en dan op bed brengt. Dan is het vaak toch een geruststelling als diegene wat meer ervaring heeft. Wanneer dat het geval is, kan je er toch wel op rekenen dat iemand een ander uurloon wil dan een tiener van 14.

Hoeveel betaal je de oppas?

Ook voor het oppaswerk is de richtlijn vaak het minimumloon. Voor een 15-jarige is dat nu €3,25 per uur. Toch krijgen jonge kinderen al gauw wat meer. Bijvoorbeeld vijf euro per uur. Ga er bij een volwassen hulp van 18 jaar of ouder vanuit dat diegene waarschijnlijk niet voor minder dan tien euro per uur wil werken. Dan kan je echter wel wat meer kwaliteit verwachten, maar uiteindelijk gaat het er toch om wat de ouders afspreken met de oppas. Sommige oppassen bepalen hun eigen uurtarief. Als ouder moet je zelf weten of je daarmee akkoord gaat en wat je ervoor terugkrijgt.

Is het buurmeisje geschikt?

Vaak zie je in de praktijk dat er onderling wat afspraken gemaakt worden. Vaak is het toch het tienermeisje van de buren die wel wat extra wil verdienen met oppassen. Maar is dat eigenlijk handig en nog belangrijker: veilig? Dat is natuurlijk een beetje afhankelijk van de leeftijd van de kinderen. Kinderen die al wat ouder zijn en zichzelf op zich prima kunnen redden, hebben niet een professionele hulp nodig. Zijn je kinderen nog wat jonger, dan is het misschien verstandig om te denken aan een echte hulp of iemand die meer ervaring heeft. Hoe vaker er opgepast moet worden, hoe belangrijker het ook is. Dan zien de kinderen de oppas vaak. Hoe zij of hij zich gedraagt, heeft uiteindelijk ook een beetje invloed op de opvoeding. Ook dan is het maar net wie is er beschikbaar en waar ben je het als ouder mee eens.

Gerelateerd