Een lekkere wijn bij de BBQ

Je organiseert een gezellige barbecue met vrienden en daar hoort natuurlijk ook een lekker wijntje bij, maar hoe weet je nou welke wijn je moet kiezen?

Proefpakket

Je kan natuurlijk zelf een proefbarbecue houden. Alvast even kijken hoe het werkt met de buitengrill, hoe lang moet het vlees garen en wat smaakt nou lekker bij welk gerecht? Naast dat een barbecue voor jezelf gewoon heel leuk en lekker is, kan je gelijk proeven of de smaken van de wijn die je hebt gekozen passen bij het eten. Bij Bovino heb je bijvoorbeeld een proefpakket van zes verschillende flessen. Daarbij kan je van tevoren alvast de wijn uitzoeken die jij lekker vindt. Je vrienden zullen jouw smaak vast vertrouwen.

De zomerwijn

Een rosétje smaakt vaak in de zomer hartstikke lekker. Dat komt doordat de rosé toch een frisse wijn blijft. Je kan hem natuurlijk ook lekker koud drinken, net zoals met witte wijn. Toch hoeft rosé zeker niet saai te zijn. Bijvoorbeeld een kruidige mip rose is vol van smaak en doet je verrassen met zijn krachtige smaak. Een sterke smaak van zo’n rosé is juist een goede combinatie met alle barbceue smaken en rokerige aroma’s. Maar ook een lichte rosé kan lekker smaken tussen alle gangen door, juist om even bij te komen van het hele smakenpallet.

Sterke rode wijn

Rode wijnen worden vaak als krachtige, vlezige wijnen beschreven. Ze hebben donkere, zware smaken die een gerecht compleet kunnen versterken of juist afzwakken. Dat laatste wil je natuurlijk niet hebben. Gelukkig smaken veel rode wijnen over het algemeen goed bij vleesgerechten. Bij een barbecue zit je op zich vrij veilig met een rode wijn. Probeer eens een zinfandel die goed samengaat met barbecuevlees door de hint van kersen en zwarte peper. Of een Pinot Noir, de rode wijn die overal bij kan: gegrilde zalm, runderburgers en kip.

Soepel wit

Dan is er natuurlijk nog de witte wijn. De wijn die eigenlijk op elke zomeravond lekker smaakt en die altijd wel gedronken kan worden. Witte wijn smaakt vaak lekker bij vis, of een schelpdiergerecht. Een Chadonnay, de wijn die iedereen wel kent, leent zich hier goed voor, maar past bijvoorbeeld ook bij een pasta of een salade. Afhankelijk van wat mensen eten op een barbecue, zou je ook de wijn kunnen kiezen. Mensen die vegetarische eten zou je wit kunnen schenken en de vleeseters een rode wijn. Wil je zeker van je zaak zijn, ga dan voor een Sauvignon Blanc. Met hartige kruiden en een fijne structuur past deze wijn perfect bij een zomerbarbecue.

Feestelijke cava

Een echte wijn is het niet, maar het is ook niet een echte fles champagne. Cava zit er net wat tussenin. Eigenlijk kan je cava meer zien als een mousserende wijn dan als een echte champagne. Deze wijn zet je natuurlijk op tafel als je wat te vieren hebt. Want hoe dan ook, cava knalt en bubbelt net zo goed als een dure champagne. Ook als je geen bijzondere gelegenheid viert, is cava nog steeds een lekkere afsluiter voor bij de barbecue. Als het eten op is, schenk je de cava als aperitief. Een feestelijke afsluiter van een geslaagde avond.

Gerelateerd