person holding a green plant
Photo by Akil Mazumder on Pexels.com

Hoe zijn autoflower wietzaden ontstaan?

De naam zegt het al: autoflower wietzaden komen automatisch tot bloei, ongeacht de lichtomstandigheden waarbinnen de plant groeit. Normaal gesproken komt er bij het kweken van wietzaden heel wat werk en planning kijken. Je moet zorgen dat de zaadjes kunnen groeien in een optimaal gecreëerde (binnen)omgeving. Wanneer de blaadjes eenmaal beginnen te groeien, moet de plant zo’n 18 uur licht per dag hebben om goed te kunnen groeien. Autoflowering zaden zijn hier voor hun groei niet van afhankelijk, en zijn daarmee een stuk makkelijker te kweken.

Een lange geschiedenis

Autoflowering zaden zijn geen natuurlijke wietzaadjes maar kennen een lange geschiedenis van kweken en verbeteren. De Canadese kweker de Joint Doctor heeft een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van de autoflowering wietzaden. De eerste soort waarmee geëxperimenteerd werd op dit gebied was de Mexican Rudy. Een Mexicaanse soort die niet meteen goed werkte, maar wel het begin was van alle verdere ontwikkelingen van de automatisch bloeiende planten.

Niet afhankelijk van licht

De eerste soorten wiet zaadjes autoflower waren niet afhankelijk van de hoeveelheid licht per dag. Een aantal van deze soorten zijn met elkaar gecombineerd en zo, na steeds opnieuw verbeteren, uitgegroeid tot wietzaadjes die snel tot bloei kwamen ongeacht de lichtomgeving. Hoewel de zaden eerst konden rekenen op wat sceptische reacties, is dit na veelvuldige bewijzen van snelgroeiende wietplanten, snel de andere kant op geslagen. Tegenwoordig wordt er ontzettend veel gebruik gemaakt van de autoflowering zaden door de succesvolle en snelle resultaten.

Niet zonder aandacht kweken

Dat de wietzaadjes automatisch tot bloei komen, wil natuurlijk niet zeggen dat je er helemaal geen aandacht aan hoeft te besteden en het hele proces helemaal vanzelf gaat. Wanneer je de zaadjes aanschaft, moet je er in eerste instantie voor zorgen dat de zaadjes gaan ontkiemen voor je ze kunt planten. Dit wil zeggen dat de zaadjes open ‘breken’ en er wortel zichtbaar wordt die zorgt voor de verdere groei in de aarde. Dit duurt tot ongeveer een week en gebeurt het beste in een vochtige omgeving en een temperatuur van halverwege de twintig graden Celcius.

Groei en bloei

Wanneer de zaadjes ontkiemd zijn, kan het planten beginnen. Wanneer je begint met het kweken van wietzaden, moet je eigenlijk altijd zorgen voor een binnenruimte met een optimale temperatuur, vochtbalans en een ruimte met goede ventilatie. Wanneer je een goede ruimte hebt gecreëerd, zullen de autoflowering zaden al snel uitgroeien tot gezonde en volwassen wietplanten.

Gerelateerd