Zorg voor de man achter de ondernemer en blijf fysiek en mentaal sterk

Zorg voor de man achter de ondernemer en blijf fysiek en mentaal sterk

Als ondernemer ben je gewend om hard te werken, lange dagen te maken en altijd bezig te zijn met het laten groeien van je bedrijf. Niks mis mee, integendeel. Maar daarbij kun je snel jezelf voorbij lopen. Je mag niet vergeten ook goed voor jezelf te zorgen, want jij bent het kloppend hart van je onderneming. Alleen als jij fysiek en mentaal sterk blijft, kan je bedrijf ook optimaal presteren. In dit artikel lees je hoe jij als ondernemer goed voor de man erachter kunt zorgen. Zo blijf jij én je bedrijf gezond!

Zorg goed voor je mentale gezondheid

Ondernemen gaat gepaard met ups en downs. De druk en verantwoordelijkheid kunnen soms zwaar zijn. Mentale weerbaarheid is dan ook cruciaal voor ondernemers. Wees je bewust van je eigen gevoelens en gedachten. Praat erover als het even tegenzit en wees niet bang om hulp te vragen als dat nodig is. Als je niet lekker in je vel zit, kun je soms ook helemaal vastlopen op zakelijk vlak. De beste tip die we je hiervoor kunnen geven, is om je tijdelijk te laten coachen, bijvoorbeeld door een Coach in Amsterdam. Een life coach die ook verstand heeft van ondernemen en jouw tips en tools geeft om je uit de impasse te boksen. Op eigen kracht dus, maar met een beetje sturing. En dat is vaak nét wat je nodig hebt om persoonlijk succesvol te zijn en je onderneming naar een hoger niveau te tillen.

Nog wat tips om je mentale gezondheid te beschermen:

 • Omring je met positieve mensen die in je geloven en je steunen. Bouw een sterk netwerk op van vrienden, familie en andere ondernemers.
 • Wees mild voor jezelf. Fouten maken hoort erbij, daar leer je juist van. Focus op je successen en wees trots op wat je al bereikt hebt.
 • Volg eens een training timemanagement, stressbestendigheid of persoonlijke ontwikkeling. Investeren in jezelf is het beste wat je kunt doen.
 • Wees niet bang om hulp te zoeken als je langdurig tegen mentale problemen aanloopt. Een coach, psycholoog of andere expert kan je helpen.
 • Zorg voor afleiding en plezier naast je werk. Maak tijd vrij voor hobby’s, sociale activiteiten en andere dingen die je energie geven.

Het belang van een goede work-life balans

Dat laatste punt, over vrije tijd, brengt ons bij het volgende onderwerp. Veel ondernemers zijn echte workaholics. Werken -vooral als je succes hebt- geeft een kik en tegelijkertijd wil je niet falen. Door die twee factoren is het makkelijk om jezelf helemaal te verliezen in je bedrijf. Maar op de lange termijn is dit natuurlijk niet vol te houden. Het is essentieel om ook voldoende tijd te nemen voor ontspanning, sociale contacten en je privéleven. Zorg dus voor een goede balans tussen werk en privé.

Praktische tips hiervoor zijn:

 • Plan regelmatig vrije tijd in je agenda en beschouw dit als net zo belangrijk als zakelijke afspraken.
 • Neem voldoende vakantie, ook al is het maar een paar dagen tussendoor. Even helemaal afschakelen doet wonderen.
 • Scheid werk en privé zoveel mogelijk, bijvoorbeeld door een aparte werkruimte en vaste werktijden.
 • Durf nee te zeggen tegen klussen of afspraken als je agenda al te vol is.
 • Delegeer taken aan medewerkers of outsource werkzaamheden zodat je zelf ook wat lucht krijgt.

Blijf fysiek fit en gezond

Een gezond lichaam is de basis voor een gezonde geest en optimale prestaties. Maar door de hectiek van het ondernemerschap schiet sporten en gezond eten er vaak bij in. Zonde, want juist als ondernemer heb je je lijf hard nodig. Gun jezelf dus de tijd om te investeren in je fysieke gezondheid.

Enkele suggesties:

 • Plan vaste sportmomenten in je agenda. Of het nu een rondje hardlopen, een potje tennis of een uurtje fitness thuis is: zorg dat je wekelijks een paar keer beweegt.
 • Eet gezond en gevarieerd. Kies voor verse producten en niet te veel bewerkt voedsel of snacks. Kook zelf of haal een salade in plaats van een vette hap.
 • Zorg voor voldoende nachtrust. Slaap is essentieel om te herstellen. Ga op tijd naar bed en neem voldoende pauze overdag.
 • Matig je alcohol- en cafeïne-inname. Een biertje of wijntje op z’n tijd is prima, maar hou het binnen de perken. Hetzelfde geldt koffie.
 • Ontspan regelmatig, bijvoorbeeld door mediteren, wandelen in de natuur of quality time met dierbaren. Dit helpt om stress te verminderen.

Jouw gezondheid is je grootste kapitaal

Als ondernemer ben je gewend om te investeren in je bedrijf. Maar vergeet daarbij niet te investeren in je belangrijkste kapitaal: jezelf. Door goed voor je fysieke en mentale gezondheid te zorgen, leg je de basis voor zakelijk succes op de lange termijn. Maak hier prioriteit van, plan het in en durf hulp te vragen als het nodig is. Alleen een sterke en fitte ondernemer kan een bloeiend bedrijf runnen. Zorg dus goed voor de man achter de ondernemer!

Gerelateerd