Zo betaal je niet te veel voor een zorgverzekering

Zo betaal je niet te veel voor een zorgverzekering

Zorgverzekeringen zijn er in allerlei soorten en maten. Je hebt heel uitgebreide zorgverzekeringen, maar ook zorgverzekeringen die alleen het hoognodige vergoeden. En natuurlijk verschilt de premie die je maandelijks betaalt per zorgverzekering. Een uitgebreide aanvullende zorgverzekering bovenop je basisverzekering heeft een hogere maandelijkse premie dan alleen een basisverzekering. Hoe dat allemaal zit lees je in dit artikel.

Verplichte basisverzekering

Zorg is er in Nederland gelukkig voor iedereen. De overheid vindt het belangrijk dat iedereen beschermd is tegen te hoge zorgkosten, die er zonder zorgverzekering voor kunnen zorgen dat mensen geen zorg meer vragen, terwijl ze deze wel nodig hebben. In Nederland is daarom iedereen verplicht om op zijn minst een basisverzekering afgesloten te hebben.

Het verschil tussen een basisverzekering en een aanvullende verzekering

Oké, een basisverzekering, is dus de zorgverzekering die je verplicht moet hebben. Maar wat moet je dan verder weten over de basisverzekering? Eigenlijk is de basisverzekering de zorgverzekering die de minste zorgkosten vergoed. Dat klinkt zo wel heel weinig, maar een goede basisverzekering vergoedt nog steeds een hoop. Een basisverzekering is voor veel mensen dan ook genoeg om vrijwel nooit tegen te hoge ziektekosten op te lopen. Maar er zijn ook heel veel mensen die meer zorg nodig hebben en zij willen ook niet te veel kosten maken. Voor hen zijn er aanvullende zorgverzekeringen om uit te kiezen. Zo kan het zijn dat je veel tand- en mondzorg nodig hebt. Een basisverzekering dekt over het algemeen geen tandartskosten. Tandartskosten kunnen behoorlijk oplopen, zeker wanneer je geregeld een gaatje moet laten vullen. Dit is dus een goed voorbeeld van wanneer je beter af bent met een aanvullende zorgverzekering. Zo spreid je je zorgkosten netjes over het jaar en hoef je niet om de haverklap grote bedragen aan je tandarts te betalen.

Waar je op moet letten bij het afsluiten van zorgverzekeringen

Allereerst kijk je welke basisverzekering bij jou past. Over het algemeen verschillen de vergoedingen bij basisverzekeringen niet zo veel, maar de premie die je maandelijks betaalt of de voordelen van een zorgverzekeraar verschillen weldegelijk. Hetzelfde geldt voor aanvullende zorgverzekeringen. Het is daarom slim om een keuze te maken op basis van behoeften, de hoogte van de maandelijkse premie en de voordelen van een zorgverzekeraar. Misschien heb je wel heel specifieke behoeften of wil je simpelweg de goedkoopste zorgverzekering. Vergelijk daarom basisverzekeringen en aanvullende zorgverzekeringen met elkaar om de meest geschikte zorgverzekering af te sluiten. Het is natuurlijk belangrijk om alle kleine lettertjes te lezen om niet voor verrassingen te komen staan, maar wees ook niet te terughoudend. Je zorgverzekering is namelijk aan het eind van elk jaar te wijzigen. Zo ben je verzekerd van zorg op maat!

Gerelateerd