Goede arbeidsomstandigheden creëren voor bouwvakkers

Ben jij werkzaam in de bouwnijverheid? Of heb jij bouwvakkers werken onder jou? Dan is het belangrijk dat je goede arbeidsomstandigheden creëert. Het werken in de bouw kan namelijk zwaar en gevaarlijk zijn. Maar hoe creëer je veilige en prettige omstandigheden voor bouwvakkers? Wij hebben een overzicht gemaakt met tien tips waar je rekening mee hoort te houden.

Comfort

Je kunt een prettige werksfeer creëren door bijvoorbeeld een mobiel toilet huren van Boels. Zo’n mobiel toilet is tijdelijk inzetbaar als toiletvoorziening. Dit zorgt voor veel comfort onder bouwvakkers. Daarnaast is het zeer hygiënisch met uitstekende ventilatie. Een ander groot voordeel is dat er geen rioolaansluiting nodig is. Dit maakt het extra flexibel en uitermate geschikt voor elk bouwproject. Je kunt ook een prettige werksfeer creëren door een aanhanger huren. Voor sommige klussen is dat uitstekend, als je bijvoorbeeld een zware lading afval moet wegbrengen.

Het keuren van arbeidsmiddelen

Daarnaast is het belangrijk dat je minstens een keer per jaar de arbeidsmiddelen onderhoud. Het is belangrijk om deze ook te keuren, omdat je natuurlijk niet wilt dat het gevaarlijk is voor bouwvakkers om ermee te werken. Denk hierbij aan verschillende machines, installaties of gereedschappen. Veiligheid is ontzettend belangrijk en het keuren van arbeidsmiddelen is een kleine moeite.

Arbowet

In de Arbowet staat er dat je goede arbeidsomstandigheden moet hebben voor personeel in de bouw. Dit geldt voor zowel Nederlandse als buitenlandse arbeiders. Dit wordt ook gecontroleerd door de Nederlandse Arbeidsinspectie. Door het vaststellen van een arbobeleid kun je prettige en veilige arbeidsomstandigheden creëren. Je kunt hiermee arbeidsrisico’s inzichtelijk maken met en vastleggen wat het beleid is voor zieke werknemers. Maar aan welke arbeidsrisico’s kun je dan denken? Voorbeelden hiervan zijn werken met gevaarlijke stoffen, te weinig bewegen, pesten, agressie, discriminatie of teveel werkstress. 

Bedrijfshulpverlening

Om veilige arbeidsomstandigheden te creëren is het wettelijk verplicht om bedrijfshulpverlening te regelen. Dit wordt in de volksmond vaak BHV genoemd. Door dit te regelen, stel je altijd 1 of meer BHV’ers aan. Zo voorkom je dat niemand kan ingrijpen bij een ongeval of bijvoorbeeld bij brand. 

Asbest verwijderen

Daarnaast is het essentieel om een certificaat te hebben zodra je asbest wilt verwijderen. Met het aantonen van dit certificaat, laat diegene zien dat hij of zij op een veilige manier asbest kunt verwijderen. In totaal, zijn er drie verschillende certificaten geldig. 

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Daarnaast is het belangrijk dat het gezicht, de ogen, de oren, etc. beschermd worden. Deze bescherming is ontzettend belangrijk om ongelukken te voorkomen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld ademhalings-, hoofd-, hand- en voetbescherming. Daarnaast is het niet alleen vereist dat het bescherming biedt tegen ongevallen, maar dat een bouwvakker er ook normaal in moet kunnen werken. Kort samenvattend moet er dus geen risico of hinder ontstaan door het beschermingsmiddel te gebruiken,

Trappen en ladders

Wist je dat er ook goede arbeidsomstandigheden kunt creëren voor bouwvakkers door het valgevaar te beperken? Trappen en ladders moeten namelijk ni allen tijde stabiel zijn. Er is namelijk al een valgevaar, maar dit moet niet gevaar moet niet groter worden. Door klimmateriaal van goede materialen aan te schaffen, beperk je dit gevaar. Denk hierbij aan materialen zoals metaal, hout of kunststof.

Gerelateerd