Welke vorm van bewegen past bij jou?

Of je nou jong of oud bent: het is belangrijk om fit te blijven. Door in beweging te blijven, wordt je niet alleen fysiek fitter, maar ook mentaal fitter. Bovendien verkleint het de kans op hart- en vaatziekten en diabetes. Het is belangrijk om een vorm van bewegen te kiezen die bij je past, want dan houd je het ook langer vol. Maar welke vorm van bewegen past er bij jou? En op welke manier kun je op oudere leeftijd nog gezond en fit blijven? Zijn er daarnaast ook tips om het vol te houden? Het is belangrijk dat je een sport beoefent die je leuk vindt, maar hoe kom je hierachter? De antwoorden op deze vragen hebben wij voor jou opgesomd, dus lees snel verder.

Passie

Het is belangrijk dat je een vorm van bewegen kiest die bij je past en waar je gepassioneerd over bent. Op deze manier houd je het langer vol. Maar raak niet te snel gedemotiveerd als je het nog niet weet. Je hebt vast nog niet alle sporten uitgeprobeerd die er zijn. Door alle manieren van bewegen uit te proberen, kom je er vanzelf achter wat bij je past. Toch zijn wel richtlijnen voor. Houd jij bijvoorbeeld van sociale interactie en steun gedurende het sporten? Dan kun je beter denken aan een teamsport zoals hockey of voetbal. Basketbal is een geschikte teamsport als je lang bent. Als je liever sport op je eigen tempo dan kun je het overwegen om een fitness abonnement af te sluiten. Je betaalt dan een tarief per maand en hiermee kun je onbeperkt fitnessen. Of ben jij naar mening dat je ook sportief kunt blijven zonder geld uit te geven? Dan is hardlopen wellicht iets voor jou. Je hoeft namelijk niet veel kwijt te zijn om een sport te beoefenen. Het is belangrijk dat je de beste hardloopschoenen koopt. Zo kun je blessures voorkomen. De beste hardloopschoen is per persoon verschillend en hangt af van hoe je loopt en waar je wilt lopen. 

Oudere leeftijd

Op oudere leeftijd kan het eventueel lastiger zijn om te bedenken wat een goede vorm van bewegen is die bij jou past. Bij het woord ‘sporten’ denken we al snel aan een extreem intensieve vorm van bewegen. Maar dit hoeft niet per definitie zo te zijn. Je kunt door te wandelen, zwemmen en fietsen ook fit blijven. Met deze activiteiten verklein je de kans op hart- en vaatziekten. Het heeft namelijk een positief effect op je bloedstroom doordat je bloedvaten flexibeler en sterker hierdoor worden. Bovendien blijf je niet alleen fysiek fit, maar ook mentaal. Fietsen, wandelen en zwemmen zorgen voor ontspanning. Zo kun je even over iets anders nadenken, waardoor je lijf en ademhaling tot rust komt. 

Volhouden

Je kent het wel: goede voornemens, die na verloop van tijd vervagen. Want zodra je een vorm van bewegen hebt gevonden die bij je past, moet je het nog zien vol te houden. Zorg voor een duidelijke planning zodat je eerder geneigd bent om je hier ook aan te houden. Vergeet ook niet trots te zijn op jezelf op elke stap die je zet in de goede richting!

Gerelateerd