Een ongeluk op de fiets? Dit moet je doen bij een ongeval met letselschade

Ben jij slachtoffer geweest van een ongeluk op de fiets? In Nederland gebeurt dit vaker dan je denkt. Dagelijks zijn er namelijk een handje vol ongelukken met fietsers. Er wordt in Nederland veel aandacht besteed aan het veilig maken van de fietspaden en wegen, maar we zijn met zo veel dat niet alle ongelukken voorkomen kunnen worden. In deze blog vertellen we jou wat je moet doen als je een ongeluk op de fiets hebt gehad. Lees je mee

Naast dat we met veel fietsers zijn zien we ook dat er steeds meer mensen zich verplaatsen via het fietspad. Denk aan skaters, brommers, scooters en hardlopers. Daardoor komen er vaker ongelukken voor. Niet altijd is de schade groot. Maar het kan zijn dat jij tijdens je ongeval letselschade hebt opgelopen. Wist jij dat je dan misschien recht hebt op een schadevergoeding. Hoeveel dit is en of jij in aanmerking komt? 

Je hebt sneller recht op een schadevergoeding dan je denkt

Wist je dat er in Nederland een wettelijke betere bescherming is voor voetgangers en fietsers dan voor een bestuurder van een gemotoriseerd voertuig. Dit betekent dat een automobilist snel als schuldige wordt aangewezen of jij moet zelf een grove overtreding hebben begaan voor het ongeval. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat je door rood bent gefietst of van de stoep af kwam fietsen. Maar buiten dat heb je heel vaak recht op een schadevergoeding. Het is het zeker waard om dit te bekijken voordat je denkt dat het niets is. 

Ook na een ongeluk met een andere fietser heb je recht op schadevergoeding 

Je hebt een aanrijding gehad met een andere fietser. Ook nu kan je een schadevergoeding claimen. Naast de schade die jij zelf hebt opgelopen zijn er een aantal zaken waar je aan kan denken. Zo kan het zijn dat je moeilijk kan lopen en hierdoor niet naar je werk kan of misschien wel dagelijkse hulp nodig hebt. Of je kleding is stuk gegaan. Wellicht heb je een flinke factuur gekregen van de fietsenmaker. Al deze zaken kan je vergoed krijgen door de wederpartij. 

Wie helpt je met jouw schadevergoeding 

Nu weet je dat je dus goede kans hebt om een claim in te dienen bij de wederpartij. Maar wie kan je hierbij helpen? Een letselschade expert zoals een advocaat kan je helpen met de volledige afwikkeling. Wanneer je in je recht staat kan dit geheel kosteloos. Ook weten zij vaak beter waar jij recht op hebt en hoe deze procedure in gang wordt gezet. Het is dus verstandig om een letselschade advocaat in handen te nemen. 

Welke vergoedingen kan ik claimen na een fietsongeluk? 

Je kan flink wat vergoed krijgen nadat jij een ongeluk met de fiets hebt gehad. Hier een lijstje met zaken die jij vergoed kan krijgen: 

  • Reparaties voor de fiets 
  • Beschadigde kleding 
  • Reiskosten naar arts of ziekenhuis
  • Huishoudelijke hulp 
  • Smartengeld 
  • Niet verkregen pensioensopbouw 
  • Opname ziekenhuis kosten 
  • Vergoeding voor gemiste werkuren 

Al deze bovenstaande zaken kan je dus vergoed krijgen. Ook kan je extra vergoed krijgen wanneer je kosten hebt opgelopen die je niet gehad zou hebben zonder het ongeval. Nu hopen we natuurlijk dat je dit niet gaat ervaren. 

Gerelateerd