7 tips om verantwoord en gezond te gamen

Miljoenen Nederlanders wagen zich op regelmatige basis aan een videogame. Niet alleen bevordert gamen je reactiesnelheid en kennis van het Engels, het verbindt je ook met mensen van over de hele wereld. Daarnaast is het ook de ideale manier om te ontspannen, alleen of met vrienden.

De voordelen van gamen zijn talrijk en gevarieerd, en de statistieken tonen aan dat veel Nederlanders ons hierin volgen. Vaak vergeten fanatieke gamers achter dat er ook zoiets is als te veel gamen. Als je het te ver drijft, kunnen je mentale en fysieke gezondheid eronder lijden.

Om dit te vermijden, geven wij je 7 tips om verantwoord en gezond te gamen, zodat je je hobby zonder zorgen verder kan zetten.

1. Doe fysieke oefeningen

Urenlang op een stoel zitten en naar een scherm turen kan nefast zijn voor je lichaam. Je ruggengraat zal steeds meer en meer buigen, je knieën verliezen aan mobiliteit en al je spieren verzwakken en functioneren minder goed.

 Om dit te vermijden is het belangrijk dat je regelmatig fysieke activiteiten doet. Hiermee bedoelen we dan op bijna dagelijkse basis een grondige work-out, cardiovasculaire beweging en/of gewichtheffen.

Mooi rechtop zitten wanneer je aan het gamen bent is zeker ook belangrijk, doe regelmatig aan een “posture check”, waarbij je je schouders naar achteren haalt en je borst naar boven. Hiernaast is het ook belangrijk om doorheen de dag te stretchen. Zo blijven je spieren gezond en sterk, en zal je niet op een “C” beginnen lijken wanneer je neerzit.

2. Leg jezelf limieten op

Als je zelf gamet, weet je hoe makkelijk het is om de tijd uit het oog te verliezen. “Nog één potje” makkelijk leiden tot een gamingsessie tot diep in de nacht. Als dat eens gebeurt is dat geen ramp, maar als dat regelmatig voorvalt, kan dit je leven negatief beïnvloeden.

Leg jezelf dus limieten op, voornamelijk op het vlak van hoeveel tijd je kan spenderen aan een bepaald videogame. Stel bijvoorbeeld de regel op dat je elke dag om 22:00 uur je computer uitzet en voor de rest van de dag geen game meer aanraakt.

Het is natuurlijk verleidelijk om dan om 21:59 nog even door te gaan, zeker als je net een bepaalde “achievement” gaat ontgrendelen, een level omhoog zal gaan of een online casino bonus binnen zal halen. Denk toch twee keer na vooraleer je jouw opgelegde tijdslimiet overschrijdt. Waarschijnlijk is die bonus er morgen ook nog en speel je nóg beter na een goede nacht slaap.

3. Zorg voor een ergonomische set-up

Een van de grootste problemen die gamers ervaren is rugpijn en andere klachten veroorzaakt door een slechte houding tijdens het gamen. Op regelmatige basis fysieke oefeningen doen helpt hier al zeer veel bij, maar je kan ook de momenten waarop je aan het gamen bent optimaliseren door een ergonomische gaming set-up te installeren.

Dat betekent een goede muismat, een bureau en scherm die op de ideale hoogte voor jou staan, en natuurlijk een comfortabele bureaustoel die tegelijk lekker zit én je voldoende ondersteunt. In een plastic tuinstoel zitten gamen is geen goed idee, dus overweeg zeker een investering in een professionele gamingstoel.

4. Drink genoeg water

Water is de bron van alle leven. Het is van het grootste belang dat je hier genoeg van opneemt doorheen de dag. Een goede hydratatie bevordert de concentratie, je spijsvertering, je mentale gezondheid, spierherstel, gemoedsrust en je humeur. Water is gezond én goedkoop, dus drink zeker 3 tot 4 liter per dag.

Als je druk aan het gamen bent, verlies je dit al gauw uit het oog. Voor je het weet ben je enkele uren verder zonder ook maar een druppel water te hebben gedronken. In een dergelijk geval raden we je aan om er een routine van te maken, dus bijvoorbeeld op klokslag elk uur drink je een glas water. Dit kan je dan perfect combineren met even wat fysieke oefeningen te gaan doen.

5. Haal voldoende slaap

Nachtelijke gamingsessies zijn nefast voor je slaap. Als je te weinig slaap hebt – zoals veel Nederlanders tegenwoordig – gaat je concentratie doorheen de dag naar beneden, ben je minder gemotiveerd, haal je lagere cijfers op school, presteer je minder op het werk en meer.

Voldoende slaap krijgen gaat hand in hand met jezelf limieten opleggen. Ga op tijd slapen en zorg dat je lang genoeg blijft slapen. Versuft voor je computer zitten zal ook een negatief effect hebben op je prestaties in-game, dus door minder te gamen en meer te slapen zal je dus meer kwalitatief kunnen gamen!

6. Regelmatige pauzes

Je ogen worden enorm moe van urenlang naar een helder scherm te kijken, zeker als je dit doet zonder pauze. Zorg er dus voor dat je niet de hele dag door aan het gamen zit, maar geef je lichaam en brein regelmatig een pauze. En hiermee bedoelen we niet alleen gewoon even wat fysieke oefeningen doen of een glas water halen, maar pauzes van minstens een halfuurtje tot een uur.

Ga eens wandelen, spendeer tijd met je geliefden of vrienden, focus je op een andere hobby of lees een boek. Blijf af en toe lang genoeg weg van een scherm, zodat je ogen kunnen rusten en alles een beetje kan herstellen.

7. Eet gezond

Een gezonde geest vereist in de meeste gevallen een gezond lichaam. Het dieet van veel gamers voldoet helaas aan het stereotype dat van hen wordt opgehangen: fastfood, magnetron-lasagna of macaroni, of ander ongezond voedsel.

Natuurlijk is dat niet goed voor je lichaam. Je haalt niet voldoende voedingstoffen binnen, hebt niet genoeg energie, en het zal je ook aan concentratie en motivatie laten inboeten.

Fysiek en mentaal kan je er dus bij baten om de tijd te nemen om gezonde kost klaar te maken. Combineer dit met de vorige tip: plan regelmatig eens een pauze om een gezonde snack of maaltijd te gaan bereiden. Groenten en fruit zijn onontbeerlijk, net als voldoende eiwitten.

Zorg voor voldoende balans in je leven. Gamen is leuk, maar doe het niet te veel. Laat het zeker geen nefast effect hebben op jouw mentale, fysieke en sociale leven.

Gerelateerd