Dit mag de handhaving doen, om de orde op straat te bewaren

Wil je weten wat de handhaving wel en niet mag doen? Of wil je meer weten over de opleiding voor handhaving? In deze blog vertellen we je er meer over. 

Dit mag de handhaving doen op straat: 

Inmiddels zijn in Nederland de taken verdeeld tussen handhaving en politie. In de eerste jaren dat de handhaving bestond werden ze gezien als de parkeerbonnenschrijvers. Maar een paar jaar later zorgen ze voor orde en veiligheid en kan je handhavers niet meer uit het stadsbeeld wegdenken. Maar welke taken hebben ze nu eigenlijk vandaag de dag? Wij zetten het op een rij: 

Toezicht in de openbare ruimte 

Wanneer er overlast wordt veroorzaakt bijvoorbeeld door groepen jongeren dan mag een handhaver hier ingrijpen. Zo mogen ze identiteitsbewijzen innemen en overtreders staande houden. Ze mogen inmiddels zelfs verdachten boeien en afvoeren naar het politiebureau. Maar toch wordt vaak nog de politie ingeschakeld wanneer het uit de hand loopt. 

Afvalcontainers controleren 

In een stad is dit erg nodig. Zo zijn er veel mensen die niet goed omgaan met hun afval. Wanneer vuilniszakken bijvoorbeeld vaak naast de afvalcontainer terecht komen zullen handhavers in actie komen en de veroorzaker opsporen. 

Doorgroeien is mogelijk als handhaver. Wil jij nu meer taken of wil je een bestuurlijke functie na je dienstjaren op de straat? Er zijn verschillende juridische opleidingen die je kan volgen als handhaver. Bekijk de link voor meer informatie.  

Controleren op markten 

Wekelijks is er waarschijnlijk een grote markt in jouw woonplaats. Ook daar zijn handhavers actief om ervoor te zorgen dat marktlieden zich aan de regels houden. 

Foutparkeren 

Waar de eerste taken begonnen met het uitschrijven van parkeerboetes is dit nog steeds een taak van handhavers. Al bestaan er in grotere steden aparte eenheden die rondrijden om zich volledig te richten op parkeerovertredingen. 

Optreden tegen verkeersovertredingen

Verkeerd laden en lossen, over de stoep rijden, rijden tegen het verkeer in of parkeren waar het niet mag. Dit zijn allerlei verkeersovertredingen waar handhavers tegen optreden. 

Wat voor opleiding moet een handhaver hebben gedaan? 

Er bestaat één echte opleiding voor handhavers. Dit is de HTV opleiding. Deze opleiding wordt praktisch in heel Nederland gegeven en deze duurt zo’n 2,5 jaar. Het toelatingsniveau voor deze opleiding is minimaal VMBO KB of MBO 2. Veel gebruiken deze opleiding ook als vooropleiding voor de politie. Zo zijn er veel handhavers die uiteindelijk bij de politie terecht komen. 

Je wordt als handhaver opgeleid op verschillende onderdelen die belangrijk zijn: 

  • Rechtskennis; kennis over het rechtssysteem in Nederland
  • Sport; je moet natuurlijk fit genoeg zijn, aangezien je de hele dag op je benen staat
  • Communicatieve vaardigheden; Hoe kan je goed in gesprek gaan met overtreders
  • Praktijk; een groot gedeelte van de opleiding bestaat uit praktijk zodat jij met veel ervaring de straat opgaat. 

De opleiding tot handhaver is dus niet zomaar een opleiding. Je moet wel degelijk skills hebben en niet iedereen is geschikt om als handhaver aan de slag te gaan. 

Gerelateerd