Begin je met motorrijden? Hier moet je aan denken

Aaah, jij hebt je rijbewijs voor de motor gehaald. Dat is een geweldige stap, want nu kan je heerlijk zelfstandig de weg op. Maar eigenlijk begint het nu pas. Wij leggen je uit waar je op moet letten. 

Na het examen en een dikke pluim van jouw examinator is het natuurlijk reden vor een feestje. Maar je mag nu niet zeggen dat je van het ene op het andere moment een motorcoureur bent. In stapjes moet je nu leren hoe het is om zelfstandig met een motorfiets te rijden. Het aanschaffen van goede motorkleding bij de Ten Kate Shop, maar ook het onderhouden van je motor zijn belangrijke onderdelen. Dit gaat je uiteindelijk onderscheiden van de rest van de motorrijders. 

#1 Je eigen motor 

Je kan er nu voor kiezen om je eigen motor aan te schaffen of een motor te huren. Het huren van een motor kan slim zijn wanneer je nu al weet dat je niet heel vaak met je motor zal gaan rijden. Maar wil jij na het halen van je motorrijbewijs ook gelijk je eigen motor halen? Dan is het goed om eens bij je rijschool te vragen wat goede opties zijn in de buurt. Vaak weten rijschoolhouders heel goed welke dealers in de buurt betrouwbaar zijn en welke motormerken je moet hebben als beginner. 

#2 Motorkleding 

Ook al ga je af en toe een motorhuren, dan nog is motorkleding een goed idee. Want motorkleding huren is lastiger en daarbij kan je niet kiezen welke kleding je het mooist vindt. Zo heb je tegenwoordig hele mooie motorkleding die ongelofelijk goed beschermd. Motorhelmen zijn er ook in alle soorten en maten. Belangrijk is dat je een motorhelm vind je goed past bij de grote van je hoofd, maar ook die voldoet aan de Europese normen. 

#3 Ga vaker rijden 

Je hebt je rijbewijs gehaald. Dit is een hele prestatie, maar we vertelden je al: ‘dit is pas het begin’. Vanaf nu moet je vaker gaan rijden om ervoor te zorgen dat je het onderhoud. Motorrijden is net als autorijden, wanneer je het te weinig doet dan zal je nooit een goede chauffeur worden. Ook ben je op een motor nog eens een stuk kwetsbaarder, hierdoor zal je nog beter je skills moeten bijhouden. 

#4 Kwetsbaar op de motor 

We noemden het al even in de vorige alinea, maar je bent op de motor een stuk kwetsbaarder. Er hoeft maar een obstakel op de weg te liggen of jij ligt zelf ook met je motor. En wanneer je ligt dan heb je geen airbag die je beschermd of een gordel. Je zal dus echt over de weg heen vliegen. Bestuurders van een auto zien ook vaak motorrijders over het hoofd, dus hier moet je ook nog rekening mee houden. Belangrijk dus dat jij je bewust bent van je omgeving wanneer je op de motor zit. 

#5 Kostenplaatje 

Heb jij ook al een autorijbewijs en misschien een auto voor de deur? Dan kan een extra motor met verzekering, kleding etc. nog best wel prijzig zijn. Lees je daarom goed in over de kosten voordat je een motor aanschaft. Want wanneer je het toch niet kan betalen is het een hele teleurstelling nadat je jouw rijbewijs hebt gehaald. Hier vind je meer over de kosten van motorrijden.   

Gerelateerd