Je scooter laten verzekeren doe je zo

Heb je net een scooter aangeschaft? Of ben je van plan er een te kopen dit jaar? Dan is het wel handig rekening te houden met de verzekeringskosten en soort verzekering die je wil gaan afsluiten. Het is sowieso verplicht om een WA-verzekering af te sluiten zodra je eigenaar bent van een scooter. Deze verzekering dekt schade die je aan anderen toebrengt. Naast de verplichte WA-verzekering kun je kiezen voor een uitgebreidere scooterverzekering. Welke verzekering het beste bij je past en waar je op moet letten bij het afsluiten ervan, gaan we je uitleggen.

De verschillende soorten verzekeringen

Er zijn drie hoofdtypen verzekeringen voor scooters: WA, WA Beperkt Casco en WA Allrisk. De keuze voor de juiste dekking hangt af van de leeftijd, de waarde van je scooter en je budget. Een WA-verzekering scooter is de basisdekking en verplicht voor elke brommer. Het dekt alleen schade die je aan anderen toebrengt tijdens een ongeluk, maar niet aan je eigen scooter. Met een WA Beperkt Casco scooter (ook wel WA plus genoemd) ben je naast de WA-dekking verzekerd voor schade aan je eigen scooter door bijvoorbeeld brand, storm of diefstal. Een WA Allrisk scooter (Volledig Casco) biedt de meest uitgebreide dekking. Hiermee ben je verzekerd voor alle schade aan je eigen scooter, inclusief schade die je zelf veroorzaakt. Deze verzekering is duurder en wordt vaak gekozen voor nieuwere scooters tot twee jaar oud.

Check de voorwaarden

Het is van belang om de specifieke voorwaarden van elke verzekering goed door te nemen. Vooral omdat bromfiets bestuurders vaak jong zijn, hanteren verzekeraars soms extra voorwaarden. Let goed op tijdens het afsluiten van de verzekering en zorg ervoor dat je alle informatie naar waarheid invult. Anders bestaat het risico dat er bij schade geen uitkering volgt. Het naleven van de verzekeringsvoorwaarden en het correct invullen van alle gegevens zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat je goed gedekt bent.

De verzekering op naam van de bestuurder

Jonge bestuurders kunnen een hogere premie verwachten vanwege hun betrokkenheid bij ongevallen. Daarom lijkt het handig te zijn om de verzekering op naam van een ouder te zetten, maar dit is niet zo. Want er wordt bij een ongeval gekeken wie er op dat moment met de scooter reed. Als dit een jongere bestuurder was, zoals een zoon of dochter van 16, 17 of 18 jaar, kan dit leiden tot een hoger eigen risico.

Betaal per jaar

Sommige verzekeraars bieden een korting als je ervoor kiest om de jaarpremie van je scooterverzekering in één keer te betalen. Deze korting bedraagt meestal 6% op de totale jaarpremie. Als je dit niet in één keer kan betalen, kan je er bij sommige verzekeraars ook voor kiezen om de premie per halfjaar of kwartaal te betalen.

Vergelijk je verzekering jaarlijks

Scooterverzekeringen veranderen bijna ieder jaar. Dit komt door de evolutie van de scooters zelf, de verschuiving van benzine naar elektrische scooters. En de nadruk wordt gelegd op diefstalpreventie. Daarom is het verstandig om regelmatig je scooterverzekering te vergelijken, misschien zelfs vaker dan eens per jaar. Op die manier kun je direct zien of je kunt besparen door over te stappen naar een andere verzekeraar.

Gerelateerd