Auto invoeren uit het buitenland? Gebruik deze checklist!

Het naar Nederland halen van een auto uit het buitenland kan een spannend avontuur zijn. Of je nu op zoek bent naar een specifiek model dat hier niet te krijgen is, of simpelweg wilt profiteren van prijsverschillen, er zijn enkele belangrijke overwegingen bij het importeren van een auto. Hier delen we een handige checklist om ervoor te zorgen dat het hele importproces soepel verloopt. Van het raadplegen van een BPM calculator tot het regelen van de APK keuring, deze checklist helpt je op weg!

1. Oriëntatie

Voordat je een auto uit het buitenland importeert, is het belangrijk om je goed te oriënteren. Doe onderzoek naar de specifieke regels en vereisten voor het importeren van een auto in Nederland. Neem de tijd om je te verdiepen in de diverse kosten die gepaard gaan met het importeren van een auto, zoals de BPM (Belasting van Personenauto's en Motorrijtuigen). Het kan handig zijn om een BPM-calculator te gebruiken, die je een schatting geeft van het bedrag dat je aan belasting moet betalen.

2. Zoek een betrouwbare verkoper

Bij het importeren van een auto is het essentieel om een betrouwbare verkoper te vinden. Kies voor een verkoper met een goede reputatie en positieve recensies. Vertrouwen is een belangrijk aspect bij het kopen van een auto uit het buitenland.

3. Controleer de documenten

Het is belangrijk om de documenten goed te controleren voordat je de auto aanschaft. Zorg ervoor dat je alle nodige documenten krijgt, denk aan het originele kentekenbewijs, de factuur en het onderhoudsboekje. Controleer ook of alle gegevens op de documenten overeenkomen met de informatie van de auto.

4. Transport en verzekering

Het verplaatsen van de auto vanuit het buitenland naar Nederland is eveneens een essentieel aspect van het importproces. Zorg ervoor dat je een betrouwbare transporteur kiest die expertise heeft in het vervoeren van auto's. Bovendien is het van belang om een geschikte verzekering af te sluiten voor het transport.

5. Douaneafhandeling

Na het transport moet de auto door de douane worden afgehandeld. Zorg ervoor dat je de juiste douaneformulieren invult en alle vereiste documenten bij de hand hebt. Het is handig om een specialist in te schakelen die bekend is met de douaneprocedures en je kan begeleiden bij deze stap.

6. BPM betalen

Een van de belangrijkste kosten bij het importeren van een auto is de BPM. Dit is een belasting die je moet betalen over de netto catalogusprijs van de auto. Gebruik een BPM calculator om een indicatie te krijgen van het bedrag dat je moet afdragen. Zorg ervoor dat je de BPM tijdig betaalt om problemen te voorkomen.

7. RDW keuring en APK

Voordat je de auto in Nederland kunt gebruiken, moet deze worden gekeurd door de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) en goedgekeurd worden met een geldige APK. Zorg ervoor dat de auto voldoet aan de Nederlandse eisen en laat deze keuren voordat je er de weg mee op gaat.
 

Gerelateerd