Kun je een soa in je keel hebben?

Iedereen weet wel dat je door het hebben van onbeschermde seks een seksueel overdraagbare aandoening (soa) kunt oplopen. Veel mensen weten echter niet dat je bij pijpen en beffen dit risico ook loopt, en dat je een seksueel overdraagbare aandoening ook op andere plekken kunt krijgen dan alleen je geslachtsdelen.

Het klinkt misschien raar, maar je kunt inderdaad een soa in het slijmvlies in je keel oplopen. Dit kan als je iemand pijpt, rimt of beft zonder bescherming. De kans hierop is wel kleiner dan bij penetratie, dus wanneer de penis in de vagina of anus gaat. Het risico is echter groter als seks je werk is of als je een man bent en seks hebt met andere mannen. Dat laatste komt omdat een penis vaak dieper in de mond komt, waardoor het keelslijmvlies sneller besmet kan raken. Seksueel overdraagbare aandoeningen die je door orale seks kunt krijgen zijn onder andere chlamydia, gonorroe, herpes, syfilis en hpv.

Symptomen

Meestal merk je het niet als je een seksueel overdraagbare aandoening hebt opgelopen in de keel. Zo kun je lange tijd chlamydia of gonorroe in je keel hebben zonder dat je dat doorhebt. Als je wel klachten hebt, gaat het meestal om opgezette lymfeklieren in je hals, pijn bij het slikken of keelpijn.

Testen

De enige manier om er met zekerheid achter te komen of je een soa hebt is om een soa-test te laten doen. Er wordt dan met een wattenstaafje over de keel en de achterkant van de tong gestreken. Dit keeluitstrijkje wordt vervolgens opgestuurd naar een laboratorium en getest. Overigens hoef je niet naar de huisarts of GGD om een test te laten doen. Je kunt ook een soa-thuistest doen, zoals een soa test chlamydia.

Behandeling

Bij een soa in je keel is de behandeling meestal hetzelfde als bij een seksueel overdraagbare aandoening aan je geslachtsdelen. Zo krijg je een antibioticakuur om chlamydia te behandelen en wordt er bij gonorroe een injectie in de bilspier gegeven. Vaak gaat een seksueel overdraagbare aandoening ook vanzelf over. Dit is bijvoorbeeld het geval bij chlamydia.

Preventie

De beste manier om een soa in keel te voorkomen is om bescherming te gebruiken bij orale seks, zodat je geen sperma, voorvocht of vaginaal vocht in je mond krijgt. Doe bijvoorbeeld een condoom om bij het pijpen of gebruik een beflapje. Je kunt als je geen beflapje hebt tevens een condoom openknippen en dat op de vagina leggen bij het beffen. Als degene die je wilt pijpen of beffen wondjes aan de penis of vagina heeft, dan kun je beter geen orale seks hebben. Dit geldt ook als je een koortslip hebt of wondjes aan je mondslijmvlies. Doe als je orale seks hebt met een enkele persoon van tevoren een soa-test om zeker te weten dat jullie allebei niet besmet zijn.

Testen is belangrijk

Het is dus belangrijk dat je je laat testen op seksueel overdraagbare aandoeningen, want anders kun je ongemerkt anderen besmetten. Gebruik ook bescherming wanneer je orale seks hebt, zodat je veilig blijft en niet zonder dat je het doorhebt besmet raakt.

Gerelateerd