content craftswoman selecting papers with creative letters at work
Photo by Antoni Shkraba on Pexels.com

Hoe maak je een mooie fotowand? 5 eenvoudige stappen

Door het maken van een fotowand kun je je huis een warme en gezellige uitstraling te geven. Maar hoe doe je dit nou op een eenvoudige manier? We geven je graag een aantal tips in dit artikel.

Stap 1: Kies de juiste plek

Bij het kiezen van de plek voor je fotowand is het belangrijk om een plek te kiezen waar je veel licht hebt. Zo kunnen je foto’s goed tot hun recht komen. Daarnaast is het ook fijn om een plek te kiezen waar je vaak bent, zoals de woonkamer of de eetkamer. Zo heb je altijd iets moois om naar te kijken. Ook kiezen veel mensen ervoor om de foto’s bij (of langs) de trap op te hangen. Om de foto’s netjes te houden kun je ze beschermen door er kunststof platen overheen te zetten. Je kunt de foto’s allereerst bevestigen op een vlakke en stevige ondergrond, en hier dus bijvoorbeeld plexiglas overheen zetten.

Stap 2: Kies de juiste foto’s

Je kunt kiezen voor een allegaartje als het aankomt op de foto’s die je wilt ophangen, maar je kunt ook voor een bij elkaar passend geheel gaan. Kies bijvoorbeeld voor een thema of voor een kleurenpalet, zodat de foto’s een mooie aaneenschakeling vormen. Als je kiest voor een kleurenpalet, kun je bijvoorbeeld gaan voor foto’s met een bepaald kleurthema of kiezen voor alleen maar zwart-wit foto’s. Hang de foto’s ook niet allemaal even hoog, maar maak juist een mooie compositie met verschillende hoogtes (hiervoor kun je dus verschillende collages maken welke je dus beschermt met een kunststof plaat). Hierdoor creëer je meer diepte en maak je de fotowand interessanter om naar te kijken.

Stap 3: Maak een ontwerp

Voor je begint met het echt ophangen van de foto’s is het fijn om een ontwerp te maken. Dit kan je doen door de foto’s eerst uit te knippen of door ze te plakken op een groot stuk papier. Zo kun je een beetje experimenteren met de lay-out en zie je direct wat het gaat worden. Als je eenmaal een mooi ontwerp hebt, kun je de foto’s gaan ophangen. Natuurlijk zou je dit alles ook digitaal kunnen doen, zodat je niet hoeft te knippen en te plakken tijdens deze oefenfase.

Stap 4: Hang de foto’s op

Als je eenmaal een mooi ontwerp hebt, kun je de foto’s gaan ophangen. Als je een minder strak resultaat wilt, kun je de foto’s ook in lijstjes ophangen. Dit staat natuurlijk ook leuk! Het is maar net wat je zelf wilt en wat je smaak is. Als je kiest voor een strakker resultaat, kun je de foto’s bijvoorbeeld ook ophangen met kunststof strips. Deze strips zijn verkrijgbaar bij de meeste bouwmarkten.

Stap 5: Kies de juiste verlichting

Het is natuurlijk ook heel belangrijk om de juiste verlichting te kiezen. Op deze manier kunnen de foto’s goed tot hun recht komen. Hang bijvoorbeeld een mooie lamp boven de fotowand of werk met spotjes die je ernaartoe kunt richten. Als je de verlichting eenmaal hebt geregeld is het tijd om te gaan genieten en steeds weer terug te denken aan de mooie momenten die je hebt beleefd, afgebeeld op de foto’s. 

Gerelateerd