verschillende soorten doping

Welke soorten doping zijn er allemaal?

Doping, je weet dat het er is en dat de sportprestaties er schijnbaar beter van worden. Doping is natuurlijk een verzamelnaam, want wat voor soorten zijn er allemaal?

Verboden middelen

Het kopje verboden middelen is al groter dan je denkt. Er staan bijvoorbeeld niet erkende stoffen op, maar ook Anabole middelen, peptide hormonen, groeifactoren, diuretica en maskerende middelen.

Verboden binnen wedstrijdverband

Doping komt het vaakst in het nieuws in verband met sport of wedstrijden. Het gebruik van doping is natuurlijk verboden omdat het een oneerlijk voordeel geeft aan een individu. Sommige stoffen zijn alleen in wedstrijdverband verboden, maar ook het trainen met doping is natuurlijk niet de bedoeling. Dan zijn er ook nog bepaalde stoffen die verboden zijn bij bepaalde sporten: bètablokkers (middelen die je hartslag verlagen waardoor je niet gaat trillen). Deze stoffenlijst is een interpretatie van de dopinglijst door het Wereld Anti-Doping Agentschap. In die lijst staan alle middelen die als doping worden gezien. Ook staan stoffen met een vergelijkbare chemische structuur of vergelijkbare biologische werking op die lijst.

Anabolen

De dopingautoriteit van Nederland heeft een hele waslijst aan verboden middelen. Toch weet iedereen dat er doping gebruikt wordt. Bijvoorbeeld in de vorm van anabolen. Het is een van de meest gebruikte manier van doping; anabole steroïden. Het is een lichaamseigen stof die iedereen zelf ook aanmaakt. Testosteron is bijvoorbeeld een van de ingrediënten van anabolen, maar er worden ook synthetische stoffen aan toe gevoegd. Dat zijn bijvoorbeeld nandrolon en clenbuterol. Wanneer je die aan je lichaam toevoegt, reageert je lichaam hier op door nog meer testosteron aan te maken. Dat wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt om meer en sneller spiermassa op te bouwen. De gehele sportprestatie zou omhoog gaan met het gebruik van anabolen. Maar niet geheel zonder risico.

Bloeddoping

Een andere vorm van doping is met het gebruik van bloed. Deze vorm komt vaak voor in de wielrensport. Je lichaam wordt voorzien van meer rode bloedcellen. Je krijgt er meer zuurstof van in je bloed. Je kan daardoor langer en beter presteren. Wielrenners zitten natuurlijk vaak uren op de fiets. Voor hen is dit een aantrekkelijke vorm van doping, maar ook een die op de zwarte lijst staat.

Voedingssupplementen

Het gebruik van voedingssupplementen past nauwsluitend bij de wereld van doping. In sommige gevallen zijn voedingssupplementen ook voorzien van bepaalde verboden stoffen. Je kan dus zonder het te weten een lichte vorm van doping gebruiken. Sinds 2003 kent Nederland het Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport. Via dit systeem kunnen fabrikanten voedingssupplementen batchgewijs laten testen op dopinggeduide stoffen. Er zijn strenge regels aan verbonden en de etiketten van voedingssupplementen zijn aardig vooruit gegaan. Check het etiket dus goed als je supplementen koopt die bijvoorbeeld uit het buitenland komen, waar andere regels worden gehanteerd.

Doping en gezondheid

De gezondheidsraad heeft in 2010 een rapport geschreven over het gebruik van doping in de ongeorganiseerde sport, ofwel amateursport. Daarin adviseren experts om de risico’s zo veel mogelijk te beperken. De middelen kunnen namelijk schadelijk zijn voor je gezondheid. Zowel fysiek als psychisch. De veiligste en gezondste weg om te bewandelen is toch de weg van het harde trainen en gezond eten. Daarmee kan je het meest bereiken op een eerlijke manier. Het voelt ook wel zo lekker als je wint op eigen kracht.

Gerelateerd