beste supplementen bij sporten

Beste (legale) voedingssupplementen voor sporten in 2020

Supplementen kunnen nuttig zijn voor iedereen die lekker fanatiek sport. We willen het wel natuurlijk en eerlijk houden, dus wat zijn de beste (legale) supplementen van dit moment?

Waarom supplementen gebruiken?

Sportsupplementen staan wel eens negatief in het daglicht. Want waarom zou je iets extra’s gebruiken en je lichaam oppompen als je het eigenlijk niet nodig hebt, of het ook zonder kan. Het ligt iets ingewikkelder dan dat. Als je wekelijks honderd kilometer rent of driehonderd kilometer fietst, kan je soms wel wat extra’s gebruiken. Je kan er namelijk je weerstand mee verbeteren, je energie op peil houden, het uithoudingsvermogen van je spieren trainen en het herstel van je spieren na het trainen op weg helpen.

Sportdrank

Wie kent en gebruikt het nou niet tijdens het sporten? Een lekker en verfrissend sportdrankje. Terwijl sommige sportdranken vol zitten met suiker, zijn anderen weer goed voor het lichaam en helpen ze om sneller te hydrateren. Dat is bijvoorbeeld het geval met kokoswater. Daar zitten elektrolyten in die sneller door het lichaam worden opgenomen dan gewoon water, dus herstel je ook sneller. Vooral als je training langer dan een uur duurt kan een sportdrankje tijdens het sporten je helpen.

Cafeïne

Er is inmiddels bewezen dat cafeïne een positief effect heeft op vetverbranding, krachtprestaties en ook op duurprestaties. Bij een inspanning van 30 minuten of langer kan je met het gebruik van cafeïne een verbetering van 3 procent zien. Om dit effect te realiseren is het wel raadzaam om eerst zeven dagen zonder cafeïne te leven, zodat het effect groter is. Je bent dan namelijk gevoeliger voor de werking van cafeïne. Je kan natuurlijk koffie drinken of water met cafeïne, maar als je de juiste hoeveelheden precies wil hebben, kan je ze ook in de vorm van tabletten nemen.

Magnesium

Als je veel sport en ook veel aan duursport doet, heeft je lichaam een hogere magnesium behoefte. Dat is een mineraal die betrokken in bij de energieproductie in je lichaam. Ook zorgt het ervoor dat je spieren kunnen ontspannen. Zo kan je magnesium gebruiken voor energie, maar ook tijdens het herstelproces. Tijdens het zweten bij sport of inspanning verlies je magnesium, Dat kan niet zo heel veel kwaad, aangezien je dat wel weer aanmaakt. Als je langer en intensiever gaat sporten, kan het echter tot magnesiumtekort leiden.

Bietensap

Dan zijn er ook nog natuurlijke supplementen die echt een verschil kunnen maken tijdens het sporten. Een paar jaar geleden waren de superfoods nog erg in trek. Nu is dat al een stuk minder, maar deze supplementen kunnen nog steeds erg veel voor je lichaam doen. Zo kan je bijvoorbeeld bietensap drinken voordat je gaat sporten. Het nitraat in bieten zorgt voor doorbloeding in je spieren, waardoor je lichaam meer zuurstof heeft en langer door zou kunnen gaan.

Extra voedingsstoffen

Onthoud dat voedingssupplementen altijd extra zijn. Zoals met alles moet je deze ook met mate nemen. Probeer eerst alle nodige stoffen uit voeding zelf te halen. Ga je echt veel meer sporten, dan kan je kijken naar het extra gebruik van een supplement. Je hebt tenslotte maar één lichaam en die verdient het beste.

Gerelateerd