people wearing running shoes
Photo by RUN 4 FFWPU on Pexels.com

Een stap in de juiste richting: hoe je de perfecte hardloopschoenen kiest

Als je serieus bent over hardlopen, dan weet je hoe belangrijk het is om de juiste schoenen te dragen. Goede hardloopschoenen zorgen niet alleen voor comfort, maar ook voor prestaties en blessurepreventie. Maar met zoveel verschillende modellen en merken op de markt, kan het moeilijk zijn om de beste keuze te maken. In dit artikel zullen we bespreken waar je rekening mee moet houden bij het kopen van nieuwe hardloopschoenen.

1. Je voettype

Een van de belangrijkste factoren bij het kiezen van nieuwe hardloopschoenen is je voettype. Er zijn drie verschillende voettypes: neutrale voeten, platvoeten en hoge voeten. Elk type heeft zijn eigen vereisten als het gaat om hardloopschoenen. Als je niet zeker weet wat voor voettype je hebt, kun je het beste een professionele hardloopschoenenwinkel bezoeken en advies vragen.

2. Demping

Hardlopen kan schadelijk zijn voor de gewrichten als je niet de juiste schoenen draagt. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor schoenen met goede demping. Demping helpt om de schokken te absorberen en te voorkomen dat ze door je gewrichten worden geabsorbeerd. Hoe meer demping, hoe beter de bescherming voor je lichaam.

3. Stabiliteit

Als je overpronatie of supinatie hebt, kan het zijn dat je schoenen nodig hebt die extra stabiliteit bieden. Overpronatie betekent dat je voeten naar binnen rollen tijdens het lopen, terwijl supinatie betekent dat je voeten naar buiten rollen. Schoenen met extra stabiliteit helpen om je voeten in een neutrale positie te houden en voorkomen dat je blessures oploopt.

4. Gewicht

Het gewicht van je schoenen kan ook van invloed zijn op je prestaties. Over het algemeen geldt dat lichtere schoenen beter zijn voor snelheid, terwijl zwaardere schoenen beter zijn voor duurloop. Dit betekent niet dat je altijd voor de lichtste schoenen moet kiezen, maar het is wel iets om rekening mee te houden.

5. Maat en pasvorm

Zorg ervoor dat je hardloopschoenen goed passen en niet te strak of te los zitten. Je voeten zetten namelijk uit tijdens het hardlopen, dus het is belangrijk dat er voldoende ruimte is in de schoenen. Houd er ook rekening mee dat sommige merken kleiner of groter kunnen uitvallen, dus het kan geen kwaad om verschillende maten te proberen. Denk ook aan je veters, als er iets irritant is, dan is het wel de veters die los gaan tijdens het hardlopen. Maar gelukkig zijn er verschillende manieren om je veters te strikken.

6. Buitenzool

De buitenslijtage van de zool kan ook van invloed zijn op de duurzaamheid en prestaties van je schoenen. Als je veel off-road loopt, kies dan voor schoenen met een grovere zool. Als je vooral op asfalt loopt, kies dan voor een zachtere zool die meer grip biedt.

7. Ademend vermogen

Hardlopen kan behoorlijk zweterig zijn, dus het is belangrijk om te kiezen voor schoenen met een goed ademend vermogen. Schoenen gemaakt van mesh-materialen zijn bijvoorbeeld een goede keuze omdat ze zorgen voor luchtcirculatie en vochtregulatie. Dit voorkomt oververhitting en zweetvoeten.

8. Flexibiliteit

Je voeten moeten tijdens het lopen kunnen buigen en strekken. Schoenen met een goede flexibiliteit zorgen ervoor dat je voeten op een natuurlijke manier kunnen bewegen en helpen bij het voorkomen van blessures.

9. Duurzaamheid

Niemand wil om de paar maanden nieuwe hardloopschoenen kopen. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor schoenen die lang meegaan en bestand zijn tegen de slijtage die gepaard gaat met hardlopen. Kies voor materialen van hoge kwaliteit en controleer de zool op slijtage na verloop van tijd.

10. Design

Hoewel design niet de belangrijkste factor is bij het kiezen van hardloopschoenen, is het wel iets om rekening mee te houden. Schoenen die je mooi vindt, zorgen ervoor dat je gemotiveerd blijft om te gaan hardlopen. Kies dus voor een ontwerp dat bij jou past.

Gerelateerd