Wat is CryptoKitties? Het eerste spel gebouw op de Ethereum Blockchain.

CryptoKitties was het eerste spel gebouwd op het Ethereum-netwerk. Spelers kopen, verhandelen en fokken katten om gewenste eigenschappen te creëren. Maar door de populariteit van het spel kwamen problemen de problemen met het Ethereum netwerk als gaat om schaalbaarheid naar voren. Met de lancering van Ethereum 2.0 zullen al deze problemen worden opgelost.

Wat is CryptoKitties?

CryptoKitties is een online spel waar je schattige digitale katten kunt kopen, verhandelen en fokken. Als je in de jaren 90 geboren bent, herinner je je vast Pokémon of Tamagochi. CryptoKitties lijkt op Pokémon of Tamagochi maar verschilt op één belangrijk vlak. Elke kitten is een uniek exemplaar dat vertegenwoordigd is als NFT (non-fungible token) op de blockchain. Het is een mooi voorbeeld van hoe deze technologie kan zorgen voor een leuk en tastbaar verzamelobject voor cryptoliefhebbers.

Hoe werkt CryptoKitties?

CryptoKitties zijn NFT’s, oorspronkelijk gebouwd op de Ethereum blockchain met behulp van de ERC721 token standaard. Voor het bestaan van ERC721 waren tokens op blockchains fungibel, of inwisselbaar; elk Bitcoin of Ethereum token is identiek aan elkaar. ERC721 maakte de creatie van unieke, niet-fungibele tokens mogelijk. CryptoKitties is ontworpen om het concept van digitale schaarste te creeëren met behulp van slimme contracten en ERC721 tokens. Elke CryptoKitty is uniek en heeft zijn eigen digitale DNA, opgeslagen in een smart contract op de blockchainn. Elke twee CryptoKitties kunnen worden gekruist; met behulp van een genetisch algoritme wordt een nakomeling geproduceerd met zijn eigen unieke eigenschappen (of “cattributen”). Zijn visuele verschijning, of fenotype, wordt bepaald door het onveranderlijke DNA dat is opgeslagen in het smart-contract.

Hoe kun je een CryptoKitty kopen?

Om je eigen CryptoKitty te bemachtigen, heb je een paar dingen nodig: een computer of mobiel apparaat, een cryptocurrency wallet zoals MetaMask, en wat Ethereum. Dan hoef je alleen maar naar de CryptoKitties-marktplaats te gaan en te klikken op creëer account hier. Je kiest een Kitty die je leuk vindt en klikt op koop nu. Wanneer je genoeg Ethereum in je wallet hebt, zul je begroet worden met een Dapper transactie venster waar je je aankoop kunt afronden. Je kunt ook op een CryptoKitty bieden als deze niet te koop is, maar het is aan de eigenaar om te beslissen of hij het accepteert of niet.

Problemen voor de Ethereum blockchain

De populariteit van CryptoKitties werd al snel een probleem voor het Ethereum-netwerk, dat slechts een beperkt aantal transacties tegelijk kon verwerken. Naarmate een netwerk drukker wordt, begint zich een wachtrij op te bouwen. Het fokken van CryptoKitties werd zo populair, dat het verhinderde dat andere bedrijven die op het platform werkten, hun transacties snel konden verifiëren.

In mei 2020 kondigde CryptoKitties aan dat het overstapte naar zijn eigen speciale blockchain, Flow. De verhuizing bracht verschillende nieuwe functies voor het spel:

  • 3D ontwerpen en animaties voor CryptoKitties.
  • Schaalbaarheid, waardoor veel meer mensen op een gegeven moment gebruik kunnen maken van het netwerk.
  • Free-to-play mogelijkheid, aangezien Flow het proof-of-stake consensus model gebruikt.
  • De mogelijkheid om CryptoKitties te gebruiken in andere spellen die op Flow zijn gebouwd.
Gerelateerd