Intermittent fasting: gewoon een hype of echt gezond?

Intermittent fasting is een populaire term die je steeds vaker voorbij hoort komen. Het betekent dat je telkens korte perioden vast of flink minder calorieën tot je neemt dan normaal. Maar is intermittent fasting gezond voor je? En wat zouden de voordelen zijn? Ik zal het je uitleggen.

De term intermittent fasting heb je de laatste tijd vast her en der voorbij zien komen. Overgewaaid uit Amerika krijgt deze trend ook hier in Nederland steeds meer voet aan wal. Maar wat is dat intermittent fasting nou eigenlijk? En is het goed voor je? Lees snel verder want we vertellen je alles over deze manier van vasten.

Wat is intermittent fasting?

Intermittent fasting is niets anders dan telkens korte perioden vasten. Het verschilt van traditionele sapvastenkuren in de zin dat die vaak een paar dagen tot een week duren. Bij intermittent fasting zijn de periodes van vasten maar relatief kort. Zo kun je bij deze manier van vasten een paar keer in de week een maaltijd overslaan, of bijvoorbeeld een dag niet eten.

Is intermittent fasting gezond?

Er is de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar het effect van vasten bij dieren en mensen met een aantal positieve uitkomsten:

Draagt bij aan behoud van normale cholesterolwaarden

Het lijkt erop dat korte vastenperioden een gunstig effect kunnen hebben op de samenstelling van het bloed. De cholesterolwaarden blijven op peil en de hoeveelheid vetten in het bloed nemen af.

Behoud van normale insulineopname en stofwisseling

Insuline is het hormoon wat ervoor zorgt dat suiker in je bloed ook daadwerkelijk door de cellen kan worden opgenomen. Hoe gevoeliger de cellen zijn voor insuline hoe beter het is. Insulinegevoeligheid zorgt er ook voor dat er meer groeihormoon wordt aangemaakt. Groeihormoon bevordert bijvoorbeeld de aanmaak van spierweefsel als je sport en kan hierdoor de stofwisseling versnellen. Het blijkt dat intermittent fasting een positief effect heeft op de insulinegevoeligheid van de cellen, ze kunnen dan met minder insuline toe om de suiker uit je bloed op te nemen.

Draagt bij aan een normale vetverbranding

Door een tijdje niet of maar heel weinig te eten wordt je lichaam gedwongen over te stappen van suikerverbranding op vetverbranding. Door aan intermittent fasting te doen, oefen je meer invloed uit op de vetverbanding. Als de vetverbranding gesmeerd loopt, dan kan dit het afvallen ten goede komen.

Helpt bij de bescherming van lichaamscellen

Het blijkt dat als er een tijdje weinig calorieën binnekomen, het lichaam wordt geholpen om de gezonde lichaamscellen te beschermen. Er kunnen dan meer beschermende eiwitten en antioxidanten vrijgemaakt worden die het DNA van de cellen beschermen.

Val je af van Intermittent fasting?

Ja, het blijkt dat je van intermittent fasting goed kunt afvallen. Dit komt enerzijds doordat je minder calorieën tot je neemt, maar ook omdat het een positieve invloed heeft op de vetverbranding. Intermittent fasting kan vooral helpen als je al een tijd op dieet bent en op een plateau blijft hangen. Ondanks al je pogingen beweegt de wijzer van de weegschaal dan niet meer. Intermittent fasting kan dan net het zetje geven om je gewichtsverlies weer voort te zetten. In de praktijk blijkt dat deze manier van vasten ook voor langdurig gewichtsverlies kan zorgen, mits je daarnaast gezond eet.

Hoe pak je intermittent fasting aan?

Er zijn heel veel verschillende manieren om kort te vasten. Welke manier je ook kiest, zorg ervoor dat je in de perioden dat je niet vast gezond eet. Het heeft geen zin om bijvoorbeeld een dag niks te eten, om je vervolgens de volgende dag vol te stoppen met chips en chocola. Luister goed naar je verzadingsreflex en stop met eten als je vol zit. In de vastenperioden drink je wel water, kruidenthee en/of groentesappen.

Vastenschema’s

Schema 1: af en toe een maaltijd overslaan

Deze manier van vasten is heel makkelijk toe te passen. Je slaat gewoon simpelweg af en toe een maaltijd over als dat je goed uitkomt. Zo kun je het ontbijt overslaan en pas om 12 uur lunchen. Of je diner overslaan als je op dat moment nog geen trek hebt.

Schema 2: een dag vasten (24 uur)

Bij een dag vasten eet je 24 uur niet, dat betekent dat je bijvoorbeeld op dinsdag om 10 uur je ontbijt eet en dan de volgende dag weer, dus om 10 uur op woensdag. Je kunt dit doen met je ontbijt, lunch of diner.

Schema 3: om de dag vasten

Hierbij vast je om de dag. Dus 1 dag gezond eten en de volgende dag weer vasten. In de praktijk is dit een heel zwaar schema om vol te houden. Als je veel gewicht wil verliezen kan om de dag vasten gedurende 2 à 3 weken wel goede resultaten geven.

Schema 4: vijf om twee

Bij dit schema eet je 5 dagen in de week normaal en eet je op 2 dagen in de week rond de 500 à 600 calorieën.

Schema 5: eten binnen bepaalde uren

Bij deze manier van vasten eet je binnen een periode van 5 uur en daarbuiten niet, de uren dat je eet moeten aaneengesloten zijn. Zo kun je bijvoorbeeld van 12.00 tot 17.00 uur eten en daarbuiten niets. Uiteraard drink je wel als je niets eet.

Schema 6: 1 maaltijd per dag
Bij dit schema eet je simpelweg 1 gezonde maaltijd per dag. Dit kun je bijvoorbeeld 1 of 2 keer per week doen.

Gerelateerd