Dit moet je weten over omega 3

De meest mensen hebben weleens gehoord van omega 3. Ondanks dat deze term regelmatig voorbijkomt, weet je mogelijk niet wat het precies is. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij je namelijk alles wat je moet weten over omega 3. We leggen je eerst uit wat het is en vertellen je daarna waar het goed voor is. Bovendien lees je hoe je ervoor zorgt dat jouw lichaam voldoende omega 3 binnenkrijgt.

Wat is omega 3?
Kort gezegd is omega 3 niets anders dan een verzameling meervoudig onverzadigde vetzuren. Enkele bekende vetzuren zijn alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexeenzuur (DHA). ALA zit vooral in plantaardige oliën, zoals lijnzaadolie, raapzaadolie, sojaolie en walnoten. EPA en DHA zijn visvetzuren. Daarom verbaast het je vast niet dat je deze vetzuren vooral tegenkomt in vis en schaal- en schelpdieren. Hoe vetter de vis, des te meer EPA en DHA erin zit. Haring, zalm, makreel, forel en sardines bevatten bijvoorbeeld veel EPA en DHA.

Waar is omega 3 goed voor?
Het is belangrijk dat je lichaam voldoende omega 3 visolie binnenkrijgt. Helaas zijn veel mensen zich hier niet bewust van. Het gevolg hiervan is dat er behoorlijk wat mensen zijn die te weinig omega 3 binnenkrijgen.  Zonde, want deze meervoudig onverzadigde vetzuren hebben een aantal belangrijke gezondheidseffecten. Zo is de kans op hart- en vaatziekten bijvoorbeeld kleiner als je minimaal één portie vis per week eet.

Tijdens de zwangerschap is het extra belangrijk om voldoende omega 3 binnen te krijgen. Dit geldt overigens ook voor de periode dat je borstvoeding geeft. Wanneer jouw lichaam voldoende omega 3 binnenkrijgt, ontwikkelen de hersenen en het netvlies van jouw kind vaak sneller en beter. ALA draagt daarnaast bij aan de groei en ontwikkelen van kinderen. Er is bovendien een kleinere kans op een vroeggeboorte als je voldoende omega 3 binnenkrijgt.

Hoe krijg ik voldoende omega 3 binnen?
Zoals je hierboven kon lezen, is het belangrijk dat je voldoende omega 3 binnenkrijgt. De meeste mensen willen hier wel voor zorgen, maar zij weten gewoonweg niet hoe ze dit doen. De makkelijkste manier is door minimaal één keer per week vette vis te eten. Als je niet van vis houdt, denk je misschien dat dit niet mogelijk is. Toch is dit wel degelijk het geval, want er zijn voedingssupplementen die omega 3 bevatten.

Krijg je minder omega 3 binnen dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid? Dan is het verstandig om dit tekort op te vangen met voedingssupplementen. Je kunt bijvoorbeeld visolie capsules slikken om de belangrijkste meervoudig onverzadigde vetten binnen te krijgen. Wanneer je voor het eerst voedingssupplementen met omega 3 gaat kopen, moet je goed opletten wat je koopt. Lang niet alle supplementen zijn namelijk van goede kwaliteit. Neem daarom de tijd om voedingssupplementen te vinden.

Gerelateerd