person planting on the garden
Photo by Greta Hoffman on Pexels.com

Waar moet je op letten bij het beplantingsplan voor jouw tuin?

De meeste mensen houden van groen in de tuin. De ene persoon houdt van veel groen en de ander heeft juist een voorkeur weinig of geen groen. Uiteraard zal er eerst een ontwerp voor de tuin gemaakt worden. Hierop kun je zien waar het terras, gazon en andere delen van de tuin staan. Daarna kan er een  beplantingsplan gemaakt worden. Dit is een plan waarop meer zicht is in waar de planten komen te staan. Wil jij weten waar je op moet letten bij het opstellen van jouw beplantingsplan? In dit artikel zullen wij je hier meer over vertellen!

Breng de tuin in kaart 

Als eerst is het raadzaam om te beginnen bij het tekenen van een plattegrond van jouw tuin. Hiervoor kan het beste gestart worden met het meten van de tuin en dit op papier te noteren. Het is belangrijk om ook andere elementen mee te nemen, zoals de ramen van de woning, de grenzen en zaken die in de tuin zullen blijven. Hierbij kun je denken aan een tuinhuis, bestrating, bomen et cetera. Dit hoeft natuurlijk alleen meegenomen te worden, als dit bij jou van toepassing is. Bij het tekenen van de plattegrond is het ook goed om een noordpijl te tekenen, waarmee aangeduid wordt waar de zon opkomt en ondergaat. Kun je wat hulp gebruiken bij het tekenen van deze plattegrond? Dan kun je hiervoor contact opnemen met een hovenier voor tuinaanleg bij Gras en groen. Deze hovenier kan vervolgens helpen bij de volgende stap, namelijk het in kaart brengen van de kwaliteit van de bodem. Het is belangrijk om hier kennis van te hebben zodat dit eventueel verbeterd kan worden. 

Kies de bomen, planten en bloemen

Hierna kan er geori├źnteerd worden op het kiezen van de bomen, planten en bloemen voor de tuin. Het is belangrijk om na te gaan welk groen je het meest aanspreekt. Hiervoor kan er online of in de winkel gekeken worden wat mooi gevonden wordt. Naast het kijken naar de vormen van het groen, kan er ook gekeken worden naar de kleuren die gecombineerd zullen worden. Zo kan ervoor gekozen worden om planten en bloemen met verschillende kleuren bij elkaar te combineren voor een leuk en speels kleurenpalet. Een andere optie is om enkele kleuren op elkaar af laten stemmen. Het kan handig zijn om een moodboard te maken, zodat je hier een helikopterblik op hebt. Tot slot kan een hovenier van Gras en groen een waardevolle bijdrage leveren aan het ordenen van het groen op een esthetisch aangename manier. 

In het kort, met een beplantingsplan kun je ervoor zorgen dat je precies weet waar het groen in de tuin komt. In dit plan kun je onder andere opnemen welke soorten groen er geplant wordt en in welke kleuren. Een hovenier van Gras en Groen kan vervolgens een waardevolle bijdrage leveren aan het indelen van het groen. 

Gerelateerd