Dit zijn de meest effectieve fitness oefeningen!

Drie miljoen Nederlanders zijn dagelijks te vinden in de sportschool. De voornaamste reden hierbij is dat ze gewicht willen verliezen, of ervoor willen zorgen dat ze spieren opbouwen. Wel doen we dat maar maximaal 60 minuten per dag, blijkt uit onderzoek. Nederlanders willen in zo’n kort mogelijke tijd zoveel mogelijk resultaat boeken. Vrouwen doen dan het liefst met hun benen, terwijl mannen de voorkeur hebben bij een full body training. In dit artikel lees je dan ook de beste oefeningen die je kunt uitvoeren, voor snel resultaat.

Met welk doel sporten mensen?

Vrouwen zijn voornamelijk in de sportschool te vinden omdat ze gewicht willen verliezen, en mannen voor spieropbouw, blijkt uit onderzoek. Maar de overkoepelende reden hiervoor is dat vooral jongeren trainen omdat ze hun uiterlijk willen verbeteren, maar liefst 70 procent is daar mee bezig. Naarmate de leeftijd toeneemt neemt dat percentage overigens af, zo zijn 60 plussers amper tot nooit bezig met hun uiterlijke tijdens het sporten. 

Squaten

De koning van de fitness oefeningen, volgens vele kenners. Je traint met deze kniebuiging namelijk niet alleen je been- en bilspieren maar ook je buikspieren. Hierdoor is de squat heel erg populair bij vrijwel alle disciplines. Op het moment dat je graag wilt gaan poweliften kun je deze oefening ook zeker niet overslaan, in combinatie met de bench press en de deadlift zal het ervoor zorgen dat je ontzettend veel calorieën verbrandt. Deze oefenening is een échte must. Hieronder staan een aantal belangrijke tips, bij het uitvoeren van de squat:

 • Zet je voeten een tikkeltje uit elkaar;
 • Hurk altijd met een rechte rug, tot je bovenbenen evenwijdig zijn aan de grond;
 • Ga niet te snel naar boven, doe dit langzaam. Dit zorgt voor het beste resultaat.

Military press

Wil je graag je schouders trainen? Dan is deze oefeningen perfect! Wat hierbij trouwens heel erg fijn is, is dat je ook de triceps doet trainingen. Hieronder staat hoe je de oefening moet uitvoeren, belangrijk wel is dat je ellebogen in de opwaartste beweging niet op slot mogen gaan.

 • Zet je voeten op schouderbreedte neer;
 • Til de halter tot boven je hoofd, dit is daarmee de beginpositie van de oefening;
 • Laat het gewicht gecontroleerd naar onder komen, probeer dit langzaam te doen tot iets boven je borst; 
 • Druk het daarna in een sneller tempo omhoog;
 • Belangrijk is om je hoofd hierbij iets naar achteren te leunen, anders dragen je rugspieren teveel bij.

Bench press

Als beginner kan deze oefenening een beetje ingewikkeld zijn, doe het daarom volledig op je eigen tempo en niveau! Deze oefening is trouwens ontzettend goed voor je borstspieren, maar ook voor je triceps en schouderspieren. Hieronder staat de beste manier van het uitvoeren!

 • Ga op je rug liggen, op een horizontale manier;
 • Buig je knieën en zet je voeten op de grond;
 • Pak de halterstang vast op je eigen schouderbreedte;
 • Laat hem zakken tot vlak boven je borst, NIET op je borst;
 • Duw het gewicht omhoog, vlak tot je armen gestrekt zijn;
 • Span op dat punt je borstspieren aan en adem uit voordat je de stang laat zaken.

Zorg ervoor dat je bij deze oefening een zogenoemde ‘spotter’ hebt, mocht je het gewicht bijvoorbeeld niet meer omhoog krijgen, dan kan de spotter je helpen. Ook is de spotter belangrijk om te letten op je houding. Anders zul je kans krijgen op blessures. Als je vaak alleen doet sporten, kun je ook kiezen voor een personal trainer uit Haarlem!

Gerelateerd