Omscholen op latere leeftijd: de voordelen op een rijtje

Heb je het gevoel in een sleur te zitten? Haal je niet meer genoeg voldoening uit je werk? Of heb je gewoon geen interesse meer in het werk dat je doet? Dan is het tijd om hier verandering in te brengen. Je bent zeker niet de enige die op latere leeftijd beslist zich te laten omscholen. En waarom ook niet? Omscholen is altijd mogelijk. Ook wanneer je al wat ouder bent. 

Toch zie je op latere leeftijd vaak meer beren op de weg. Toen je nog jong was, had je ook minder verplichtingen. Nu heb je vaste lasten, misschien nog een gezin om te onderhouden en een aantal grote dromen. Het moet financieel wel haalbaar zijn om dit te realiseren. Hoewel je laten omscholen veel onzekerheden met zich meebrengt, kan het ook heel veel opleveren. Kan jij dus wel een extra duwtje in de rug gebruiken? Laat je dan inspireren door de volgende voordelen. 

Betere kansen op de arbeidsmarkt 

Een van de voornaamste redenen om voor omscholing te kiezen, is omdat er in je huidige beroep minder werk te vinden is. Sommige beroepen zijn momenteel uitstervend. Er is weinig vraag naar. Dat betekent dat er nog maar weinig kansen zijn als je ooit je baan verliest of dat zelfs de kans bestaat dat je huidige beroep op de schop gaat. Om dit te voorkomen is het verstandig om je kennis te verbreden en eventueel een andere richting op te gaan. 

Hierbij kun je bijvoorbeeld kiezen voor een sector waarbij de kans op een baan erg groot is. Volg bijvoorbeeld een bbl opleiding techniek. Hierbij word je opgeleid middels werken en leren. Je ontvangt direct salaris, hoeft niet meer alle dagen in de schoolbanken te zijn en doet ervaring op in de praktijk. Daarnaast zijn de kansen binnen de technische sector heel goed. Er wordt veelal gesproken van baanzekerheid, omdat er een groot tekort heerst aan technisch opgeleid personeel. 

Momenteel zijn er verschillende opleidingsinstituten die zich volledig richten op volwassenen die zich op latere leeftijd willen omscholen naar de technische sector. Strevon is daar een van. Leerbedrijven werken nauw met hen samen om zo zelf nieuw geschoold personeel te vinden. Dit levert dus voordelen op voor zowel de studenten als de meewerkende bedrijven. Een omscholing loodgieter kan al binnen 1,5 jaar geklaard zijn. 

Nieuwe uitdaging 

Als je al jaren hetzelfde doet, kan dit een beetje saai worden. Misschien mis je de uitdaging die je voelde in het begin. Het lijkt alsof je bijna elke dag hetzelfde doet en misschien merk je dat hierdoor de rek er een beetje uit is. Door nieuwe vaardigheden op te doen en je in een geheel nieuwe sector te begeven, word je plotseling uitgedaagd. Dit geeft een enorme persoonlijke boost. 

Hoger inkomen 

Afhankelijk van wat je nu doet, betekent omscholen ook vaak een hoger salaris. Zeker als je dit doet om een hogere functie te beoefenen of omdat je voor een sector kiest waar personeelstekort heerst. Hierdoor kun je er uiteindelijk financieel flink op vooruit gaan. 

Gerelateerd