man wearing black denim pants with carrying hammer on holster
Photo by Life Of Pix on Pexels.com

Bouw aan je toekomst als timmerman: Opleiding of ondernemerschap

Als je overweegt om een carrière te starten als timmerman, heb je twee opties: een opleiding volgen of als zzp’er aan de slag gaan. Beide paden hebben hun voor- en nadelen en het is belangrijk om deze te overwegen voordat je een beslissing maakt.

Opleiding volgen

Een opleiding volgen als timmerman biedt veel voordelen. Je leert het vak van A tot Z en krijgt de kans om je vaardigheden te verbeteren onder professionele begeleiding. Hierdoor kun je zeker zijn van een degelijke opleiding en krijg je een erkend diploma als bewijs van je vaardigheden.

Na afronding van de opleiding kun je aan de slag bij een bedrijf of zelfstandig ondernemer worden. Veel bedrijven prefereren werknemers met een opleiding en erkend diploma, dus je kans op werk is groter. Bovendien kun je een hoger salaris verwachten dan als zzp’er, aangezien bedrijven de kosten van opleidingen en certificeringen meestal vergoeden.

Als ZZP’er

Als zzp’er heb je meer vrijheid en flexibiliteit dan als werknemer. Je bepaalt zelf je uren en projecten en hebt de mogelijkheid om je eigen bedrijf op te bouwen. Hierdoor kun je ook meer verdienen dan als werknemer, aangezien je de volledige winst voor jezelf houdt.

Echter, als zzp’er moet je zelf zorgen voor opdrachten en klanten en ben je verantwoordelijk voor je eigen financiën en verzekeringen. Je moet ook investeren in je eigen gereedschap en materialen.

Salaris timmerman

Het salaris van een timmerman varieert sterk afhankelijk van je opleidingsniveau, ervaring en werkgever. Als werknemer kun je verwachten tussen de €2.500 en €3.500 bruto per maand te verdienen, terwijl zzp’ers meestal meer verdienen, aangezien ze de volledige winst voor zichzelf houden. Houd er rekening mee dat zzp’ers ook de kosten voor hun eigen verzekeringen en gereedschap moeten dragen.

Gerelateerd