6 verschillende elektrische zagen die je in de schuur moet hebben

Er is altijd wel een klus waarbij iets op maat gezaagd moet worden. Of je nu bezig bent met het schaven van een deur of het maken van een meubelstuk. Een elektrische zaag kan goed van pas komen. Hier 6 verschillende zaagmachines op een rij. 

Welke verschillende zagen komen er aanbod in dit artikel? 

  1. Decoupeerzaag 
  2. Cirkelzaag 
  3. Reciprozaag 
  4. Multitool
  5. Afkortzaag
  6. Tafelzaag 

Decoupeerzaag 

We beginnen met één van de bekendere en misschien wel de meest gebruikte zaag in deze lijst. Dit is de decoupeerzaag. Een decoupeerzaag is ontzettend handig wanneer je latjes en kleine materialen makkelijk en snel wil zagen. Met een goede decoupeerzaag werk je gemakkelijk erg secuur en kan je mooie rondingen maken in hout. Daarnaast kan je een decoupeerzagen ook gebruiken om binnen in houtenplaten te snijden. Denk aan het maken van een gat voor een spoelbak of kookplaat. Een decoupeerzaag is niet gemaakt voor grofwerk.

Cirkelzaag 

Een Cirkelzaag is vaak op twee manieren te gebruiken. Zo kan je hem uit de hand gebruiken waarbij je makkelijk plaatmaterialen zaagt. Maar goede cirkelzagen kan je met een goede geleider ook als invalzaag gebruiken. Let goed op of dit ook het geval is bij de cirkelzaag die jij wil aanschaffen. Want niet alle cirkelzagen hebben twee functies. Cirkelzagen heb je in verschillende maten. Hierdoor kan je een dieper bereik krijgen. Het is vooral gemaakt voor plaatmaterialen en niet per direct voor grof werk. Hiervoor ga je sneller over tot een afkortzaag of tafelzaag. 

Reciprozaag 

Ook de reciprozaag is echt een zaag voor het grovere werk. Zo kan je hem gebruiken voor het zagen van ruwe balken. Ook wanneer er tijdens een klus een balk uitsteekt kan je deze gemakkelijk afzagen met een reciprozaag. Hij wordt ook wel gebruikt in de bosbouw voor het afzagen van overhangende takken. Hij is namelijk een stuk lichter dan zijn grote broer: de kettingzaag. 

Multitool 

Dit is de enige zaag waar geen zaag in de naam zit. De multitool is namelijk ontworpen om meer mee te doen dan alleen zagen. Hij heeft veel verschillende opzetstukken en met een multitool kom je gemakkelijk overal bij. Het invalzaagblad van een multitool is bijvoorbeeld uitstekend voor renovatiewerk. Hij wordt veel gebruikt voor het uitzagen van rot hout of slechte kozijnen. Maar ook het los laten trillen van verroeste bouten is mogelijk met de multitool. 

Afkortzaag 

Dan komen we bij de trots in iedere schuur. Dat is toch wel de afkortzaag. Deze zaag is uitstekend geschikt om grote dikke balken door te zagen. Er is geen klusjesman die op pad gaat richting een klus zonder een afkortzaag. Daarom zijn er veel grote merken die een afkortzaag in alle soorten en maten aanbieden. Zaag balken schuin of recht en dwars of haaks. Het kan allemaal en kaarsrecht door de handige laser. 

Tafelzaag 

Dit is de laatste zaag die aanbod komt in dit artikel. De tafelzaag is dan ook de meest dure zaag die je kan kopen. Dat komt omdat hij groot is. Je kan deze neerzetten midden in de schuur en gemakkelijk lange platen recht mee afzagen. Het is een ideale zaag voor grote klussen. Denk aan het plaatsen van een dak of het betimmeren van een plafond. Niet een zaag die je makkelijk meeneemt, maar zeker één die je in je schuur wil hebben

Gerelateerd