Over welke zorgkosten hoef je je nooit zorgen te maken?

Een goede zorgverzekering kiezen, dat is zo makkelijk nog niet. Want hoe weet je welke verzekering het best bij je past? Er zijn zoveel aanbieders, zoveel verschillende pakketten waar je uit kunt kiezen, je ziet soms door de bomen nauwelijks het bos niet meer. Gelukkig is er ook een deel dat heel simpel en overzichtelijk is. Iedereen moet namelijk verplicht in ieder geval de basisverzekering afsluiten. De dekkingen hiervan zijn bij iedere verzekeraar gelijk, dus ook bij de goedkoopste zorgverzekeraar weet je van een aantal dingen dat zij altijd vergoed worden, al kan er nog een addertje onder het gras zitten in de vorm van het eigen risico.

Altijd met een gerust hart naar de huisarts

Alhoewel je er volledig vrij in bent om naast het basispakket nog aanvullende verzekeringen af te sluiten, is dat voor de belangrijkste zorgverlener waar je in je leven mee te maken krijgt niet nodig. De huisarts wordt namelijk volledig vergoed vanuit het basispakket. Een bewuste keuze. Als primaire zorgverlener moet je bij hem of haar altijd terecht kunnen, zonder je ook maar een moment zorgen te hoeven maken over eventuele kosten die dat op gaat leveren. Ben je verzekerd via de basisverzekering, en dat is iedereen wettelijk verplicht, dan worden je bezoekjes aan de huisarts daaruit altijd vergoed, punt. Een prettig idee, toch?

Vanuit het basispakket worden nog veel meer van dit soort elementaire zaken vergoed, maar niet altijd op precies dezelfde manier als bij de huisarts het geval is. Daarover lees je hieronder meer.

Wel vergoed, maar let op het eigen risico

Naast de huisarts worden bijvoorbeeld ook bezoekjes aan een medisch specialist, verblijven of operaties in een ziekenhuis, zorg op de Spoedeisende Hulp en ambulancevervoer vergoed. Ook veel medicijnen, bloedonderzoek en geestelijke gezondheidszorg zijn in het pakket opgenomen, net als verloskundige zorg en kraamzorg, gehandicaptenzorg en veel hulpmiddelen. Een flinke lijst, maar zoals gezegd, de vergoeding is in een aantal gevallen wel net iets anders dan bij de huisarts het geval is.

Waar je na een bezoekje aan de huisarts nooit zorgen hoeft te hebben over een eventuele rekening, is dat een aantal andere zaken die uit het basispakket vergoed worden wel het geval. Hierbij geldt namelijk een eigen risico, in 2022 385 euro. Dat betekent dat je de eerste 385 euro die je aan deze kostenposten maakt zelf moet betalen. Alle bedragen die hier nog bovenop komen, die worden vervolgens wel vergoed. Ben je bang om na een ziekenhuisopname of na andere gemaakte zorgkosten opeens een hoge rekening te krijgen, en kun je deze 385 euro niet zomaar ophoesten? In veel gevallen is het mogelijk om deze via je zorgverzekeraar gespreid te betalen, slim om daar even naar te informeren.

Gerelateerd