Controle over je bezit en gezondheid dankzij het levenstestament

Zeggenschap over het eigen leven staat hoog in het vaandel in ons land. Logisch, want het is tenslotte een essentieel onderdeel van individuele vrijheid. Daarom is het eigenlijk best vreemd dat weinig mensen de moeite nemen om een levenstestament op te stellen. Want dat is bij uitstek een document waarin je aangeeft wat je persoonlijke wensen zijn.

Wanneer is een levenstestament van waarde?

Het levenstestament heeft waarde tijdens het leven van de eigenaar. Daarom is het dus iets anders dan het testament waar normaal over gesproken wordt. Maar er zijn wel degelijk overeenkomsten tussen de twee. Een levenstestament treedt in werking wanneer iemand nog in leven is, maar geen beslissingen kan maken. Meestal ligt hier een medische conditie aan ten grondslag. Maar het kan bijvoorbeeld ook zijn dat een persoon vermist is.

Meer informatie? Klik dan op wat is een levenstestament.

Met minder zorgen door het leven

Het is sowieso prettig om in de wetenschap te leven dat je levenstestament op orde is. Je weet namelijk zeker dat jouw verlangens worden nageleefd, ook wanneer je ze niet meer zelf uit kunt spreken. Het is eenvoudigweg een zorg minder. Zelfs wanneer je nooit gebruik maakt van het levenstestament is het zeker de moeite waard om er bij een notaris een op te stellen.

De inhoud van het levenstestament

Een levenstestament is een uitgebreid document. Het betreft zaken zoals het aanwijzen van een verantwoordelijke voor je bezittingen. Daarnaast geef je aan in welke mate je medische zorg wenst te ontvangen. Dat doe je door aan te geven welke ingrepen je wenselijk vindt. Desnoods wijs je iemand die je vertrouwt aan om beslissingen op dat gebied voor je te maken.

Behoud de controle over je financiële vermogen

Voor ondernemers met een eigen bedrijf heeft het levenstestament een extra functie. Je geeft namelijk aan wie bij jouw afwezigheid de leiding krijgt. Verder bepaal je of schenkingen aan goede doelen of familieleden doorlopen. Wanneer je een eigen woning hebt geef je in het document aan wie het recht heeft om het huis te bewonen. Het levenstestament geeft je behoorlijk veel opties en daarmee dus vrijheid. Je bepaalt uiteraard helemaal zelf van welke onderdelen je gebruik maakt. Door bij een notaris langs te gaan win je advies in. Bovendien is de handtekening van een notaris vereist om het document rechtsgeldig te maken.

Gerelateerd