na het sporten misselijk? dit kun je er tegen doen en dit is de oorzaak

Misselijk na sporten: oorzaak en wat je er tegen kunt doen

Sporten is een van de meest gezonde dingen die je maar kunt doen. Het is goed voor je conditie en voor je hart. Nu is het alleen wel zo dat er sommige mensen zijn die last hebben van een misselijk gevoel na het sporten. Dit is natuurlijk erg vervelend om mee te maken. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het misselijke gevoel tegen te gaan. Wil je er achter komen wat dit voor tips zijn? Dan raden wij je aan om snel verder door te lezen, we laten je alles zien wat je moet weten rondom de oorzaak en de oplossingen voor een misselijk gevoel na het sporten.

Misselijkheid en beweging – oorzaken en oplossingen

Sporten heeft zoveel verbazingwekkende voordelen voor onze fysieke, mentale en emotionele gezondheid. Maar het is niet altijd gemakkelijk om het in te passen in onze schema’s. Als we sporten, is het belangrijk dat we de positieve voordelen krijgen en de negatieve effecten vermijden. In het ideale geval zouden we moeten uitkijken naar de training en zouden we fysiek in staat moeten zijn om dit te doen. Misselijkheid na het sporten is een wat vaak voorkomende negatieve bijwerking, maar het is in veel gevallen gemakkelijk te vermijden. Er zijn verschillende soorten oorzaken die kunnen zorgen voor misselijkheid. Om het wat makkelijker te maken hebben we de belangrijkste oorzaken voor misselijkheid tijdens het sporten voor je op een rijtje gezet.

  • Eten en drinken voor een training

Misselijkheid komt ook voor tijdens de training omdat het bloed dat naar ons GI-darmkanaal en de maag stroomt, wordt omgeleid naar de spieren die we werken. Hierdoor wordt de spijsvertering vertraagd en kan er ongemak ontstaan. Als je zelfs binnen twee uur na de training hebt gegeten, kan de vermindering van de doorstroming naar het GI-darmkanaal het gevoel van misselijkheid of duizeligheid, veroorzaakt door uitdroging. Dit kan vaak tot misselijkheid leiden en een vervelend gevoel. Het vermijden van eten vlak voor het sporten is iets wat de meeste mensen weten te doen. Maar voedsel met een hoog vet- en eiwitgehalte kan twee keer zo lang duren om te verteren dan makkelijker verteerbaar voedsel, zoals toast of bananen. Dat maakt het waarschijnlijker dat ze misselijkheid veroorzaken.

Je wilt niet te veel eten voor een training, ongeacht het voedsel, maar makkelijker te verteren voedsel zal beter zijn voor een training. En probeer ongeveer drie uur voor je begint te eten. Terwijl je gehydrateerd wilt worden, wil je ook niet over hydrateren. Te veel water verdunt je elektrolytische niveaus, hierdoor kan hyponatremie (lage natriumconcentratie) in het bloed ontstaat. En je raadt het al: Dit kan leiden tot misselijkheid. Waar komt dat op neer? Drink geen abnormaal grote hoeveelheden water voordat je gaat sporten, en kies voedsel dat sneller verteert een paar uur voordat je gaat sporten.

  • Te abrupt beginnen of eindigen

Je moet je lichaam opwarmen en afkoelen voor en na een training om je spieren te strekken en je hartslag wat omhoog te krijgen. Dit zorgt ervoor dat je makkelijker kunt sporten. Mensen die niet genoeg opwarming krijgen zullen sneller moe worden. Er is nog een ander gevolg wat een slechte opwarming met zich mee kan brengen: Te snel starten of stoppen kan misselijkheid veroorzaken. Net als onze spieren en gewrichten, kunnen onze organen zich geschokt voelen door een abrupt begin of einde van de fysieke activiteit. Begin dus altijd in een langzamer tempo en zorg ervoor dat je afkoelt na het sporten om misselijkheid te voorkomen tijdens het sporten.

  • De soort training die je doet

Vooral intense of springerige trainingen, zoals hardlopen, veroorzaken eerder misselijkheid. Deze is vrij eenvoudig: alles wat nog in je maag zit, wordt verteerd terwijl je traint. Hoe hoger de intensiteit van de training, hoe meer last je er van zal hebben. Je kunt ook overwegen om je huidige schema te ruilen voor iets dat je minder misselijkheid bezorgt. Verwissel eens een keer een paar oefeningen om wat anders te doen. En als je niet genoeg hebt gedronken bij het eten, neem dan kleine slokjes water om te zien of dat helpt. Mocht je hier nu nog geen effect van hebben dan is het verstandig om een ander soort training te kiezen. Op die manier kun je om de misselijkheid heen werken.

  • Sporten in de hitte

De hitte zorgt ervoor dat we gaan zweten, dit kan een geweldige manier zijn om te ontgiften en ons het gevoel te geven dat we echt hard hebben getraind. Maar het kan ook leiden tot intense uitdroging en een lage bloeddruk, dit leidt tot een vermindering van de bloedtoevoer. In verwarmde yogalessen moedigen docenten studenten vaak aan om zoveel pauzes te nemen als ze nodig hebben en om gehydrateerd te blijven. Zorg ervoor dat je dit doet bij het sporten! Als je buiten werkt en het is bijzonder warm, zorg er dan voor dat je water bij je hebt en blijf drinken tijdens je training. Doe het af en toe rustig aan om een beetje te herstellen en om af te koelen. Als je dat afwisselt met een toenemende intensiteit, kan je training lijken op een HIIT-training of een intervaltraining met hoge intensiteit. Deze verbrand meer calorieën dan wanneer je de hele tijd in één tempo blijft sporten. Het beste is om altijd te sporten als het wat koeler is buiten. Zo voorkom je dat je geen last meer hebt van misselijkheid.

Door deze tips te volgen ben ook jij in staat om misselijkheid tegen te gaan tijdens het sporten. Dit maakt het mogelijk om zonder zorgen te kunnen sporten. Belangrijk is om de info echt te gebruiken die we in dit artikel hebben genoemd. Voor je het weet ben je optimaal aan het sporten, zonder ook maar enige last te hebben. Let er echt op bij het sporten, misselijkheid is namelijk echt niet nodig bij het sporten.

Gerelateerd