Zo maak je in 10 stappen vuur met je firesteel 

Terug naar je roots en vuur leren maken met een firesteel? In dit artikel leren wij je wat je nodig hebt, en waar je op moet letten bij het maken van vuur! 

Vuur maken is een skill die velen van ons nooit hebben geleerd. We weten hoe een aansteker werkt of hoe we een lucifer aan moeten krijgen. Maar hoe je vuur maakt doormiddel van een firesteel zijn we al lang en breed vergeten. Hier leer je in 10 stappen hoe je vuur kan maken. Wil jij toch in het echt een vuurtje leren maken? Ga mee met de Trektocht Nederland en leer vuur maken en nog veel meer tijdens een lang weekend in de natuur. 

Stap 1: Verzamelen van brandstof

Het eerste wat je nodig hebt voor het maken van een goed vuurtje is het brandstof. Zonder brandstof kan je geen goed vuur creëren. Dus ga je sprokkelen in het bos of pak je uit je overkapping een aantal droge stammetjes. Sprokkel je uit het bos zorg dan zo veel mogelijk voor hout dat niet direct in verbinding is met de grond. Dit hout is vaak een stuk natter. 

Zorg als eerste vuurstarter voor droog gras, afgeschraapte berkenbast of baardmos. Er zijn ook andere tondelmaterialen zoals een tampon of een watje die je kan gebruiken. 

Stap 2: Geschikte locatie kiezen

Nu is het tijd om een plek te kiezen waar jij een vuurtje kan gaan maken. Wanneer je thuis bent doe het dan in een kachel of een vuurschaal. Maar wanneer je in de natuur bent kan je een vuurtje ook in een vuurkuil maken. Zorg er dan voor dat alle brandbare materialen weg zijn van de vuurkuil. 

Stap 3: Het kampvuur voorbereiden

Nu is het tijd om al het verzamelde hout neer te leggen. Zorg dat je een aantal grote, kleine en mini takjes hebt. Zo kan je het vuur geleidelijk aan opbouwen. Heb je alleen houten stammen uit de houtopslag, maar ze dan kleiner met gebruik van een kloofbijl of korte slagbijl. Stel al het hout uit zodat je precies ziet wat je hebt verzameld en het makkelijk kan pakken. 

Stap 4: Feathersticks maken  

Het maken van een featherstick is misschien wel het meest relaxte om te doen. Dit is wanneer je fijne krullen aan een houtje gaat maken. Hiervoor moet je echt even gaan zitten. Want doe je het goed en heb je het juiste stammetje te pakken, dan wordt het een waar kunstwerk. Deze kan je gebruiken in de laatste fase om het vuur groot genoeg te maken. 

Stap 5: De firesteel goed vasthouden

Nu is het tijd om de firesteel erbij te pakken. Het ene uiteinde is gemaakt van metaal en het andere van magnesium. Door het metaal met een hoek van 45 graden over de magnesium stick te halen creëer je vonken. Hou beiden vast met wijsvingers en je duimen zodat je genoeg kracht kan zetten. 

Stap 6: Schraap over de firesteel 

Zorg voor krachtige bewegingen. Oefen een bepaalde druk uit zodat je vuurvaste vonken creëert. Dit doe je door voldoende kracht te zetten. 

Stap 7Vonken creëren 

Je vonken zijn goed gelukt wanneer ze langere tijd op het oppervlakte blijven liggen en niet gelijk verdwijnen. Het is dus goed om wanneer je niet genoeg kracht kan zetten om de firesteel op het oppervlakte te zetten. 

Stap 8: Vonken richten 

Het is vanaf nu een kwestie van het goed richten van je vonken zodat ze blijven liggen op het tondel. Volhouden dus totdat je vuur hebt, want plotseling is het daar!

Stap 9: Het vuur aanhouden 

Je hebt vuur! De eerste stap is daar, maar nu moet je het vuur nog aanhouden en uit zien te bouwen. Wanneer jij de voorbereiding goed hebt gedaan heb je takjes in verschillende diktes liggen. Pak ze erbij en hang ze erboven. Zorg dat er voldoende lucht tussen het vuur en de brandstof blijft. Je moet het juiste contact vinden tussen deze 3 elementen om het vuur groter te maken. Branden de kleine takjes goed dan pak je de dikkere en gaat door tot je bij de feathersticks bent beland. 

Stap 10: Het vuur opbouwen

Vanaf nu kan je jouw vuur gaan uitbouwen en de feathersticks te gebruiken. Je kan het vuur nu opbouwen in een tipivorm, maar je kan ook kiezen voor een blokhut door stammetjes kruislings over elkaar te leggen. Zo bouw je het op in een vierkant. 

Meer leren over outdoor?

Het kan best wel even duren voordat je de techniek helemaal onder de knie hebt. Oefening baart kunst is wat ze zeggen. Ook jij kan vuur leren maken door het gewoon vaak genoeg te blijven oefenen. Wil je nu meer leren over outdoor en de natuur? Ga dan naar www.ikwilhiken.nl en leer nog veel meer bijvoorbeeld door de online cursus: Ik Wil Hiken. ‘We zien elkaar buiten!’ 

Gerelateerd