Dé tips om minder in de file te staan

Motorrijden is natuurlijk heerlijk om te doen. Tijdens het rijden voel je de wind langs je lichaam en ga je tussen alle auto’s door. Tenminste, als het een beetje rustig op de weg is. Maar helaas komt het met regelmaat voor dat er aanzienlijke files op de weg te vinden zijn. Wist je dat er echter een aantal handige tips zijn waarmee jij zonder zorgen in de file kunt rijden? Wil je erachter komen wat deze tips zijn dan is het handig om snel verder te lezen. In dit artikel hebben we namelijk alles op een rijtje gezet wat jij moet weten over het rijden in files met de motor!

Leer rijden in de file

De eerste tip lijkt misschien een inkoppertje, maar het is van cruciaal belang om genoeg te oefenen als je goed wilt worden tijdens de files. Tenzij je op het platteland woont en nooit in een stad rijdt krijg je altijd met verkeer te maken. Het is daarom erg belangrijk dat je regelmatig in het verkeer komt en dat je een goed gevoel krijgt voor hoe chaotisch het kan zijn in het verkeer. Door vaak te oefenen ben je in staat om een soort zesde zintuig te ontwikkelen voor wat andere voertuigen allemaal doen op de weg.

Maak altijd een plan B

Het is ook verstandig om een plan B te maken. Hier bedoelen we mee dat je jouw vluchtroute altijd in het vizier zou moeten houden wanneer je je op je motor begeeft. Zo kan je oefenen om snel van richting te veranderen. Dit kan je helpen om plotselinge obstakels te vermijden, denk aan een vrachtwagen die van rijstrook verandert of aan een auto die verkeerd invoegt op de snelweg. Als motorrijder is het nu eenmaal van belang om altijd op te letten op wat er om je heen gebeurd zodat je hier snel op kunt acteren.

Zorg voor een goede bufferzone

Veel rijinstructeurs raden aan om een bufferzone aan te houden ten opzichte van andere voertuigen die voor of achter je rijden. Nu is dit in de file lastig, al is het niet onmogelijk. Om een buffer te creëren in de file moet je jouw rijstrookpositie voortdurend veranderen. Dit kan er voor andere bestuurders wellicht wat eng uitzien, maar dit maakt het wel echt een stuk veiliger. Rij wel altijd met een motorhelm, ondanks dat je voldoende ruimte houdt.

Met een motor tijdens het spitsuur op de snelweg rijden kan best gevaarlijk zijn als je niet goed oplet. Als motorrijder is het nu eenmaal een feit dat je een stuk kwetsbaarder bent dan andere mensen die in een auto rijden. Gelukkig kan je met deze tips en tricks zelf op een geheel veilige manier tijdens de files rijden, zonder dat je bang hoeft te zijn voor je veiligheid op de weg. Mocht je vrienden hebben die ook motorrijden dan is het een goed idee om je nieuwe kennis met hen te delen. Je wilt nu eenmaal wel zeker weten dat ook zij zich veilig op de weg begeven!

Gerelateerd