Leer vuur maken in 10 stappen 

Wil je leren vuur maken? Wij geven je tips zodat jij makkelijk zelf vuur kan maken in 10 stappen. 

Vuur maken is helemaal niet moeilijk, maar waar wij het zo’n 150 jaren geleden nog iedere dag deden zit het nu niet meer in onze natuur. Dit betekent dat je misschien je kennis opnieuw een beetje moet bijschaven. Van het sprokkelen van hout tot opzoek naar de beste brandstof uit het bos. In deze blog leren wij je hoe je vuur kan maken met een fire steel. 

Wil je in het echt leren vuur maken in Nederland? Dan is de belevingstocht misschien wel wat voor jou, klik op de link voor meer informatie. 

1.    Wat voor weer is het?

Belangrijk is voordat je begint om te kijken wat voor weer het is en wat voor weer het gaat worden. Wanneer jij lekker een vuurtje hebt gemaakt en het begint ineens hard te regenen is dat niet iets om vrolijk van te worden. Dus begin altijd met het weerbericht. 

2.    Tondel uitzoeken 

Nu je weet wat voor weer het is ga je opzoek naar tondel. Dit is iets dat snel brand. Het kan droog gras zijn, bast van de zilver spar, tondelzwam, berkenschors, baardmos of je maakt zelf houtkrullen en fijn materiaal vanuit een boomstam. Je kan echt Back to nature Nederland wanneer je maar gebruik blijft maken van zoveel mogelijk natuur.

3.    Houtsprokkelen 

Bij hout sprokkelen is het belangrijk dat je altijd kijkt naar verschillende diktes. Nadat je het tondel aan hebt gemaakt moet het wel gelijk gaan branden. Je kan dus het beste hout sprokkelen voor 3 fases. Dit is direct na de ontbranding de meest dunne houtjes. En daarna nog in twee fases met iedere fase iets dikkere houtjes. 

4.    Fire Steel

Een fire steel is een combinatie van staal met magnesium. Wanneer je deze langs elkaar haalt krijg je een vonk. De beste firesteel zijn die van Light my Fire, maar ook met anderen kan je heel goed vuur maken. 

5.    Het hout klaarleggen 

Je bent bijna klaar om het vuur aan te steken. Je moet alleen nog alles goed naast je neer leggen. Zodra jij straks het eerste vuurtje hebt moet het niet te lang duren voordat je het kan aanvullen met het volgende brandstof. Daarom moet je het allemaal goed bij de hand hebben. 

6.    Tijd voor de ontsteking 

Nu is het tijd om het vuur aan te steken. Je legt het tondel dat je hebt verzameld neer en je zorgt ervoor dat er ook genoeg zuurstof blijft. Wanneer je dit hebt gedaan kan je met je fire steel vonken gaan maken. Door een vonk zal je zien dat je vuur gaat krijgen.

7.    Geduld is een schone zaak 

Bij vuur maken met een fire steel heeft alles te maken met de juiste vonk en geduld. Probeer dus niet te snel te willen maar doe alles in rust. Wanneer je de tijd neemt voor je acties zal je zien dat ze uiteindelijk gaan uitbetalen. 

8.    Brandstof toevoegen

Het is gelukt, je hebt je tondel aangekregen. Nu is het tijd om brandstof toe te voegen. Doe dit in de verschillende fases die we al eerder uitlegden. Zorg ervoor dat er zuurstof blijft tussen het vuur. Hierdoor zal je zien dat alles sneller gaat branden. 

9.    Maak een piramide 

Het eerste vuur is gemaakt en nu is het tijd om hem verder uit te bouwen. Dit kan je doen door in een piramidevorm takken tegen elkaar aan te zetten. Vuur maken is uiteindelijk dus niet zo moeilijk, maar je moet ervoor zorgen dat het blijft branden. 

10. Aanhouden en genieten 

Nu is het een kwestie van het vuurtje aanhouden en genieten. Dat betekent dat je lekker een drankje erbij pakt of misschien zelfs boven het vuur gaat koken. Maak er wat gezelligs van

Vuur maken op verschillende manieren 

Tijdens een belevingstocht in Nederland laten wij je vuur maken op verschillende manieren. Zo zullen we het de ene keer doen met een verschillende soorten tondel en de andere keer met nat hout. Want ook in de regen kan je vuur maken. Maar je kan ook vuur maken doormiddel van een vuurboog en wrijving. Zo deden ze het vroeger in de oudheid ook. Bekijk hier een video hoe ze dat deden.

Gerelateerd