Dit zijn de voordelen van een smeervloer

Een cementdekvloer is een smeervloer die bestaat uit zand, cement en water. Deze ligt boven de dragende constructievloer en onder de eindvloer. Perfect om te zorgen voor een egale vloer, maar ook om te gebruiken als eindvloer. Deze mix heeft allerlei voordelen. Laten we eens een paar van die voordelen nader bespreken.

Goed onder afschot te leggen

Je kunt een smeervloer goed onder afschot leggen. Dat houdt in dat er bewust een helling wordt aangelegd van een leiding of een afvoer, om ervoor te zorgen dat het water wegloopt. Dat gebeurt bijvoorbeeld in een badkamer of in een keuken. Zandcementdekvloeren kunnen heel goed tegen water. Het afschot wordt aangegeven in een aantal centimeters per meter, dat afwijkt naar beneden of naar boven,

Een cementdekvloer onder afschot leggen is dus goed mogelijk, maar je hebt er wel een goed afschotplan voor nodig. Het is een goed idee om dit te laten doen door een vakman. Je kunt immers maar één keer een cementdekvloer laten leggen. Zelf doen is niet aan te raden: de kans zit erin dat je het fout doet en alles er weer uit moet. Dat zou een kostbare vergissing zijn.

Ook verkrijgbaar met snelle droogtijd

Normaal gesproken kost het een week om een centimeter van de cementdekvloer te laten drogen. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook speciale vloeren verkrijgbaar met een lagere droogtijd voor een cementdekvloer. Dit zijn vloeren die worden gemixt met zogenoemde versnellers. Die versnellers worden door de vakman aan het cement toegevoegd. Je kunt online zoeken naar een sneldrogende cementvloer. Zo kun je zo snel mogelijk genieten van je nieuwe vloer.

Een sneldrogende cementvloer kan wel iets duurder zijn, maar is een prima keus als je snel je nieuwe vloer nodig hebt. Let wel op: een sneldrogende vloer werkt alleen onder goede weersomstandigheden. Het is afhankelijk van de temperatuur, de hoeveelheid water dat is toegevoegd en de luchtvochtigheid.

Combineerbaar met vloerverwarming

Smeervloeren of cementdekvloeren zijn prima te combineren met vloerverwarming. Het is een goed idee om het aanleggen van de vloerverwarming tegelijk met de aanleg van de vloer te laten plaatsvinden. Zo zie je niets meer van je vloerverwarming. In de winter kun je dan gewoon op blote voeten op je vloer lopen, zonder dat het koud aan je voeten wordt. Ook hierbij raden we weer aan om de aanleg door een vakman te laten doen. Die weet precies hoe de vloerverwarming én de vloer zelf gelegd moet worden.

Gerelateerd