Dit moet je weten over zorgverzekeringen

Dit moet je weten over zorgverzekeringen

Er zijn veel verschillende zorgverzekeringen en zorgverzekeraars om uit te kiezen. We hebben allemaal andere zorg en een verschillende hoeveelheid zorg nodig. De een moet vaker naar de tandarts dan de ander en iemand anders heeft weer veel last van de gewrichten of problemen aan de huid. Om ervoor te zorgen dat je de juiste zorg krijgt, moet je daarom een passende zorgverzekering afsluiten. In dit artikel geven we een overzicht over alles wat je moet weten bij het afsluiten van de juiste zorgverzekering voor jou.

Basisverzekeringen

Een basisverzekering is de verzekering die we allemaal hebben. In Nederland is het namelijk verplicht om een basisverzekering te hebben. Hiermee zorgt de overheid ervoor dat iedereen zorg kan krijgen zonder te hoge zorgkosten te hoeven betalen. Zo blijft zorg toegankelijk voor iedereen. Met een basisverzekering ben je verzekerd tegen alle zorg uit het basispakket. Het basispakket wordt elk jaar opnieuw samengesteld. Over het algemeen kun je een aantal fysiotherapeutische behandelingen per jaar krijgen die volledig worden vergoed. Ook wanneer je kleine ingrepen bij de huisarts laat doen of een bepaald soort medicatie voorgeschreven krijgt, bestaat er de kans dat deze vanuit het basispakket vergoed worden. Pas wanneer je specialistische zorg nodig hebt of vaker dan gemiddeld naar de tandarts of fysiotherapeut moet, voldoet een basisverzekering niet meer. Dan kan je een speciale zorgverzekering afsluiten. Dat kan bijvoorbeeld een orthodontie zorgverzekering zijn, of een fysiotherapie zorgverzekering. Je leest er hieronder meer over.

Aanvullende verzekeringen

Als je aan een basisverzekering niet genoeg hebt, dan kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Je hebt aanvullende zorgverzekeringen onder andere voor orthodontie, dermatologie en fysiotherapie. Een aanvullende zorgverzekering die door veel mensen wordt afgesloten is tandartsverzekering. Dat komt doordat veel mensen vaker dan eens per jaar naar de tandarts moeten en vaker dan eens per jaar problemen met hun gebit hebben. Vanuit een basisverzekering worden geen tandartskosten vergoed en als je weinig tandarts bezoekjes hebt, is dat ook geen probleem. Voor mensen die vaak gaatjes of andere gebitsproblemen hebben, is een aanvullende tandartsverzekering een stuk voordeliger. Door maandelijks een iets hogere premie te betalen, spreid je de kosten over het hele jaar.

Zorg op maat

Je kunt aan de hand van een basisverzekering en een combinatie met een aanvullende zorgverzekering een zorgpakket op maat creëren. Als je weinig extra zorg nodig hebt, dan is het niet nodig om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Als je vaak naar de fysiotherapeut of tandarts moet, is het zeker wel verstandig om dat te doen. Als de afspraken bij de fysiotherapeut of de tandarts teruglopen, kun je altijd de aanvullende zorgverzekering stopzetten of overstappen naar een andere zorgverzekering. Aan overstappen zijn geen extra kosten verbonden. Je moet alleen wel voor het einde van het jaar zijn overgestapt naar een andere zorgverzekering of zorgverzekeraar. De afgesloten zorgverzekering ligt namelijk voor één jaar vast.

Gerelateerd